Egipatski omlet: Recept za savršeni doručak koji bismo jeli u svako doba dana

Foto: Shutterstock

Glavni sastojak ovog omleta su tikvice.

Omlet od tikvica i luka sa Bliskog istoka specifičan je po osvežavajućem mirisu mente, a najbolje ide uz neku raskošnu salatu. Ovo jelo u Egiptu zovu eggah, u drugim delovima Bliskog istoka pronaći ćete ga pod imenom ej’jah, a slično je i evropskoj fritati, piše Punkufer.

Sastojci:

2 tikvice

1 manja glavica luka

½ kašičice belog luka u prahu

svežanj sveže nane

8 velikih jaja

prstohvat crvene paprike

½ kašičice praška za pecivo

2 kriške tosta

⅓ šoljice mleka

so, maslinovo ulje

Za posluživanje:

sir feta

kriške paradajza

Priprema:

Tikvice narežite na tanke kriške, posolite ih i ostavite sa strane 15 minuta, pa ih osušite paprirnim ubrusom. Luk sitno naseckajte. Kriškama tosta odrežite koru i namočite ih u ⅓ šoljice mleka. Izdvojte 30-ak listova nane. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

U tiganju koji može u rernu zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte tikvice i luk pa dinstajte 5-7 minuta. Dodajte veći deo listova mente, a deo odvojte za kasnije. Isključite vatru i ostavite da se ohladi.

Umutite jaja, so, mlevenu crvenu papriku i prašak za pecivo. Istisnite višak mleka iz tosta, pa ga usitnite rukama i dodajte jajima, te umutite. Umešajte tikvice i luk. Prema potrebi dolijte malo maslinovog ulja u tiganj ili posudu koja sme u rernu, pa ulijte smesu. Pecite 15-20 minuta.

Pečeni omlet od tikvica poslužite s fetom, listićima nane i paradajzom.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram