![](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2023/09/29/1695994053-shutterstock_2256994157-750x568.jpg)
Glavni sastojak ovog omleta su tikvice.
Omlet od tikvica i luka sa Bliskog istoka specifičan je po osvežavajućem mirisu mente, a najbolje ide uz neku raskošnu salatu. Ovo jelo u Egiptu zovu eggah, u drugim delovima Bliskog istoka pronaći ćete ga pod imenom ej’jah, a slično je i evropskoj fritati, piše Punkufer.
Sastojci:
2 tikvice
1 manja glavica luka
½ kašičice belog luka u prahu
svežanj sveže nane
8 velikih jaja
prstohvat crvene paprike
½ kašičice praška za pecivo
2 kriške tosta
⅓ šoljice mleka
so, maslinovo ulje
Za posluživanje:
sir feta
kriške paradajza
Priprema:
Tikvice narežite na tanke kriške, posolite ih i ostavite sa strane 15 minuta, pa ih osušite paprirnim ubrusom. Luk sitno naseckajte. Kriškama tosta odrežite koru i namočite ih u ⅓ šoljice mleka. Izdvojte 30-ak listova nane. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
U tiganju koji može u rernu zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte tikvice i luk pa dinstajte 5-7 minuta. Dodajte veći deo listova mente, a deo odvojte za kasnije. Isključite vatru i ostavite da se ohladi.
Umutite jaja, so, mlevenu crvenu papriku i prašak za pecivo. Istisnite višak mleka iz tosta, pa ga usitnite rukama i dodajte jajima, te umutite. Umešajte tikvice i luk. Prema potrebi dolijte malo maslinovog ulja u tiganj ili posudu koja sme u rernu, pa ulijte smesu. Pecite 15-20 minuta.
Pečeni omlet od tikvica poslužite s fetom, listićima nane i paradajzom.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: