Ukoliko se trudite da jedete uravnoteženo, velika je šansa da ćete upasti u zamku monotonije. Međutim, to što je neki obrok zdrav, ne znači da mora da bude bezukusan. Najbolji dokaz za to je ovaj azijski "stir fry", odnosno piletina s brokolijem iz tiganja.
Karabatak je najukusniji i najsočniji deo pileta, a kad se spoji s dobrom marinadom ili umakom, pretvara se u pravi kulinarski spektakl.
Najbolja stvar u vezi sa azijskim receptom za stir fry piletinu s brokolijem je to što se sprema lako i brzo, a na tanjiru ćete dobiti malu bombu hranljivosti i ukusa.
Azijska piletina s brokolijem – sastojci:
450 g pilećeg karabatka bez kosti
400 g brokolija
125 ml pilećeg bujona
80 ml soja sosa sa smanjenim udelom soli
3 kašike meda
3 čena belog luka
2 kašike kukuruznog skroba
2 kašičice tostiranog susama
1 kašika naseckanog svežeg đumbira
biljno ulje
susam semenke sezamove sjemenke za posluživanje
Azijska piletina s brokolijem – priprema:
U manjoj posudi pomešajte pileći bujon, soja sos, naseckani beli luk, med, kukuruzni skrob, tostirano susamovo ulje i narendani đumbir. Mešajte dok se sastojci ne povežu, a kukuruzni skrob ne rastopi.
U voku na visokoj temperaturi zagejte malo biljnog ulja, pa na njemu propržite meso narezano na kocke veličine oko dva centimetra. Pržite meso s obe strane dok se termički ne obradi do kraja i ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 7 do 10 minuta. Uklonite meso iz voka i stavite sa strane.
U isti vok ubacite brokoli i zaijte pripremljenim umakom. Poklopite vok i pustite da se povrće kuva u ovom sosu oko dva do tri minuta.
Otklopite vok. Vratite piletinu u vok i sve zajedno pomešajte.
Kuvajte sve zajedno još jedan do dva minuta, pa poslužite s kuvanim pirinčom i tostiranim semenkama susama. Prijatno!
Recept preuzet sa sajta Pun kufer.
Pratite nas i na društvenim mrežama: