Doktorka Lana objašnjava šta je EMS trening koji oblikuje telo, sagoreva masti i pomaže kod VTO i insulinske rezistencije

ems trening
Foto: Privatna arhiva,PEOPLESTOCK / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se izvodi?

Sve popularniji EMS trening (elektromišićna stimulacija) u svetu fitnesa uz pomoć posebnog aparata istovremeno gradi mišiće, oblikuje vaše telo i sagoreva masti, a daje i dobre rezultate u pripremi za VTO i kod problema insulinske rezistencije.

Sve što treba da znate o EMS treningu za Zadovoljnu govori dr Lana Marković, klinička lekarka i ekspertkinja za ovu vrstu tretmana.

„Kod sve većeg procenta pacijentkinja koje se bore sa sterilitetom zapažaju se insulinska rezistencija i gojaznost. Do sada je dokazano da mišični rad umnogome doprinosi snižavanju insulina i regulaciji šećera u krvi, što je potvrđeno i rezultatima mnogih istraživanja rađenih na ovu temu“, navodi doktorka Marković.

ems trening
Foto: Privatna arhiva

Takođe, prema njenim rečima, primenom pet do 10 tretmana dolazi do poboljšanja lokalne cirkulacije i stvaranja novih krvnih sudova, što ima pozitivan učinak na ženski reproduktivni sistema.

Šta je EMS trening?

„Elektromagnetnom stimulacijom uz pomoć posebnog aparata postižu se rezultati i oblikovanja i toniranja mišića i sagorevanja okolnog masnog tkiva tretirane regije. Na ovaj način postiže se dvojako dejstvo u vidu smanjenja obima tretirane regije usled gubitka masnih naslaga, a takođe i povećanja tonusa i veličine mišića“, objašnjava doktorka Marković.

Prema njenim rečima, telo EMS impulse prihvata prirodno jer se radi samo o pojačavaju prirodnih impulsa koje proizvode naši mišići. Elektromišićna stimulacija inicijalno je korišćena u medicinske svrhe, a sada je dobila svoju primenu i u fitnesu zarad pistizanja boljih i bržih rezultata.

Kome se preporučuje?

Osobama koje ne uspevaju zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću da skinu višak masnih naslaga

Osobama koje su nezadovoljne obimom određenih delova svog tela

Muškarcima koji su pravili pauzu u vežbanju i žele da povrate dobro definisane mišiće

Porodiljama

Vratiti se u formu nakon trudnoće za mnoge žene je veliki izazov, a doktorka kaže da se ova vrsta tretmana preporučuje i porodiljama.

„Sve što vas muči nakon trudnoće moguće je rešiti, čak i veoma brzo ukoliko krenete na adekvatne tretmane. Ovaj uređaj može ciljati na mišiće stomaka, koji su nakon porođaja često oslabljeni, te stomak izgleda opušteno i bez forme. Možete sa tretmanima početi već posle osam nedelja, ukoliko je porođaj bio uredan i prirodan, bez uticaja na laktaciju. Ukoliko je porođaj bio carskim rezom, onda je potrebno sačekati bar šest meseci, gde bi stomak bio posebno tretiran smanjenim intenzitetom.“

Ciljevi

Skinuti višak kilograma

Dovesti telo u formu nakon porođaja

Smanjiti ili ukloniti celulit

Oblikovati kritične zone

Ojačati prednji trbušni zid

A rezultati?

„Mogu se ojačati i/ili tonirati i oblikovati mišići stomačne regije, zadnjice, natkolenica, potkolenica i ruku, dajući vrhunske rezultate.“

„Preporuka je da uradite pet tretmana u vremenskom intervalu od dve nedelje sa razmacima između tretmana od 48 sati. Nakon toga tretmani se mogu raditi u cilju održavanja mišićne mase, po potrebi. Za razliku od klasičnih treninga u teretani, EMS trening ne opterećuje zglobove, ne krivi kičmu, već ispravlja držanje“, navodi doktorka.

Ona otkriva i da li je sve to bolno.

„Tretman je apsolutno bezbolan i nije potrebna priprema, te je pogodan za one koji su u treningu, ali i one koji nisu. Za svega 30 minuta možete postići savršenu figuru. Dakle – za manje vremena više rezultata“, zaključuje dr Lana Marković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram