Doktori otkrivaju sve što vas kopka o strijama na grudima

nega koze
Nega kože je prvi korak, Foto: Olga Demina / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci objašnjavaju zašto nastaju strije na grudima, kako ih sprečiti i kako one koje već imate da učinite manje primetnim.

Kada pomislimo na strije, slika koja nam često pada na pamet su duboke, prugaste linije koje se nalaze na zadnjici i butinama. Međutim, strije se mogu pojaviti svuda gde vaša koža ima sposobnost da se istegne, a grudi nisu izuzetak, piše Huffpost.

Plastična hirurškinja Emili Kirbi objasnila je da se strije u predelu grudi formiraju na isti način kao i strije koje se nalaze u drugim oblastima.

„Počinje sa kolagenom i elastinom naše kože, proteinima koji našu kožu održavaju čvrstom i daju joj elastični kvalitet koji joj omogućava da se širi i skuplja kao odgovor na umerene fluktuacije oblika i veličine“, rekla je ona.

„Tokom perioda brzog rasta ili istezanja, unutrašnji sloj kože (dermis) možda neće moći da proizvodi kolagen i elastin tako brzo kao što se naša koža rasteže, što dovodi do veoma malih rastegnuća. Ova rastegnuća na kraju zarastaju u linearne i udubljene ožiljke koje poznajemo kao strije.“

Kirbi je objasnila da postoji više razloga zbog kojih se strije mogu pojaviti na grudima.

„Grudi su uobičajeno mesto gde se vidi brza promena u veličini, zbog puberteta, povećanja telesne težine, gubitka težine i rađanja.“

„Genetika takođe može igrati veliku ulogu u određivanju ko će razviti strije, kao i hormonska stanja kao što je Kušingov sindrom, koji uzrokuje da telo proizvodi previše kortizola“, kaže dermatološkinja Ana Karp.

Slično tome, osobe sa većim grudima su takođe sklonije strijama zbog toga što je koža više rastegnuta od onih sa manjom veličinom brushaltera, rekla je estetska doktorka Ejmi Votson.

Grudnjak koji podržava, a odgovarajuće veličine, može biti od pomoći u prevenciji strija.

„Odevanje bez grudnjaka, kao i vežbanje bez sportskog grudnjaka, u dužem vremenskom periodu samo povećava rizik od strija“, kaže dermatološkinja Ana Karp.

Ako želite da sprečite formiranje ili čak pogoršanje strija, postoje stvari koje možete da uradite da biste se dobro brinuli o svojoj koži. Određene životne navike, kao što su pušenje i izlaganje UV zračenju, imaju negativan uticaj na elastičnost vaše kože, zbog čega je veća verovatnoća da će se formirati strije. Ako želite da sprečite strije (i starenje kože uopšte), izbegavajte pušenje i uvek nosite zaštitnu odeću – ili kremu za sunčanje – na svim izloženim delovima.

Ako već imate strije i želite da izblede, imajte na umu da tretmani mogu biti od pomoći u smanjenju izgleda strija, ali neće učiniti da potpuno nestanu.

„Iako tretmani mogu pomoći da strije izblede i da izglade njihovu teksturu, oni neće u potpunosti izbrisati strije. Pacijentima koji žele da značajno izblede strije najbolje se služe tretmani kože koji stimulišu kolagen, kao što su mikroiglice ili laseri, ili operacija koja uključuje eksciziju kože“, rekla je Kirbi.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram