Dijeta po zemljinoj rotaciji je izbor očajnika

Fitnes i ishrana 26. jun 202108:45 > 10:04
dijeta
Dijeta; Foto: IML Image Group Ltd / Alamy / Profimedia

Situacija postaje ozbiljna, leto je već tu, a Srbi ovih dana masovno guglaju dijetu po zemljinoj rotaciji. Uprkos upozorenjima stručnjaka da je reč o velikoj prevari, koja ne samo da nema realnih efekata, već je opasna za zdravlje.

Dijeta po zemljinoj rotaciji za mršavljenje i detoksikaciju organizma po svom konceptu ista je kao mesečeva dijeta, koja traje jedan dan i navodno skida tri kilograma. Zagovornici ovih dijeta oslanjaju se na činjenicu da voda čini 70 odsto ljudskog tela, pa se gubitak težine vezuje za uticaj zemljine rotacije po ugledu na njen uticaj na plimu i oseku.

Suština je u gladovanju tokom određenog perioda dana, zbog čega će neki u startu povući paralelu s fastingom. Svakog dana tokom nekoliko sati zabranjeno je uzimati bilo koju hranu, ali i sva pića osim vode (uključujući kafu i čaj), cigarete, pa čak i određene vrste medikamenata (hormonske tablete, hormonske preparate, antibebi pilule i tablete za smirenje). Pet sati pre početka gladovanja, treba izbegavati crveno meso, mahunasto povrće, med i soju.

S druge strane, u periodu kad jedete možete da birate, rotaciona dijeta ne zahteva izbacivanje određenih namirnica. Može da traje koliko želite, a „stručnjaci“ će vam obećati da ćete za mesec dana biti ne samo do 10-12 kg lakši, već ćete značajno očistiti organizam od toksina, osećaćete se svežije, odmornije, poboljšaćete koncentraciju…

Pročitajte još:

Nutricionisti se i ne trude da ozbiljno uzmu u obzir ovu dijetu i ističu da cilj dijete treba da bude skidanje kilograma topljenjem sala, a ne gubitak telesnih tečnosti dehidracijom.

Posebno sporno je što vam u ovom slučaju taj period gladovanja određuje – astrolog. Zapravo, potreban vam je tačan proračun u minut za konkretan datum – dobijete tabelu kad koji dan ne smete da jedete i nje se držite. Pa, čak i ako ste toliko očajni da ste spremni da platite astrologu za tako nešto, možda bi ipak prvo trebalo da probate s mesečevom dijetom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram