Dijeta koja topi kilograme bez ikakvih ograničenja

fleksitarijanska dijeta
Foto: Robert O'Neil/Backgrid / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ako ste pokušali da držite dijetu, ali ste odustali zbog ograničenja i strogosti, fleksitarijanska dijeta je prava stvar za vas.

U skladu s imenom, fleksitarijanska dijeta podstiče jedenje uglavnom biljne hrane, dok se druge namirnice unose u umerenim količinama.

Ova dijeta ne poštuje nikakva ograničenja, a pruža brojne zdravstvene prednosti. Dakle, to znači da možeš uživati ​​u svojoj omiljenoj hrani kada ti se javi želja, čak i na dijeti.

Izraz “fleksitarijanska” spoj je “fleksibilnog” i “vegetarijanskog”. Dijeta naglašava konzumaciju više namirnica koje su napravljene od biljaka, ali nije slična strogoj vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani. Ova dijeta daje dovoljan prostor za uključivanje drugih namirnica u rutinu, ali takođe govori da je ravnoteža ključna. Na taj način dijeta ostavlja prostor za varijacije i olakšava ljudima da ostanu verni ishrani, piše ultra.ba.

Razni entuzijasti u zdravlju prihvatili su filozofiju ove dijete zbog politike “bez pravila” koju ova dijeta sledi. Šema ishrane je potpuno jednostavna i namenjena je svima koji žele da pređu na hranljivu ishranu, ali žele i da uživaju u svojoj omiljenoj hrani na prilično izbalansiran način.

Dijeta se manje fokusira na uklanjanje namirnica iz životnog stila, a umesto toga više se pazi na dodavanje velikih količina biljne hrane u u ishranu. Biljke su bogate esencijalnim nutrijentima i fitohemikalijama koje dodatno štite ljudsko telo od raznih zdravstvenih komplikacija uključujući rak, dijabetes i gojaznost.

Evo nekih principa ove dijete:

Redovno unošenje dobrog izbora voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica.

Davanje prioriteta biljnim proteinima umesto životinjskim.

Uključivanje životinjskih proizvoda kad god je to potrebno.

Konzumacija minimalne količine prerađene hrane i oslanjanje na prirodnu.

Ograničavanje dodatnog šećera.

Zdravstvene prednosti:

Smanjuje visok krvni pritisak.

Spasava od gojaznosti održavanjem zdrave telesne težine.

Razvija metaboličko zdravlje.

Smanjuje rizik od dijabetesa i raka.

Olakšava upalna stanja creva.

Dajući slobodu uključivanju svake stavke u ishranu, fleksitarijanska dijeta se smatra jednom od najzdravijih, najsigurnijih i najprikladnijih dijeta. Dijeta pruža savršenu mešavinu svih nutrijenata i može biti izuzetno korisna ako se pravilno isplanira. Fleksitarijanska ishrana ne samo da može doprineti našem zdravlju i kondiciji već je i sigurna za planetu. Međutim, način na koji planiraš svoju ishranu je od vitalnog značaja da bi izbjegla bilo kakve nutritivne nedostatke i da bi se iskoristile maksimalne zdravstvene prednosti.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram