Slatkiši za doručak, a ručak gulaš: Dijeta Merjem Uzerli uz koju se lepo jede, a kilogrami odlaze

Dijeta Merjem Uzerli Foto: Toulouse / Goff Photos / Profimedia

Turska glumica Merjem Uzerli najpoznatija je domaćoj publici po ulozi u seriji "Sulejman Veličanstveni", u kojoj je oživela lik sultanije Hurem.

Nije poznato da je režiser ponudio Merjem Uzerli ulogu pod uslovom da se ugoji 5-6 kilograma, što za nju nije bio problem – odmah se predala čarima sutlijaša i drugih slatkiša i uskoro je postigla svoj cilj.

Posle nekog vremena ona je imala novi problem: zbog užurbanog načina života i brze hrane na snimanjima, naročito tokom zime, a posebno posle prve trudnoće, glumica je počela da se bori s viškom kilograma.

Pročitajte još

Kako je preneo Bashny, Merjem Uzerli tada se okrenula dijeti zasnovanoj na ukusnim orijentalnim jelima uz koju je uspela da reguliše telesnu težinu.

Dijeta Merjem Uzerli

Dijeta Merjem Uzerli Foto: BTWImages / Alamy / Alamy / Profimedia

1. dan

Doručak: šolja rižota bez putera, 1 kašikom maslina, čaj bez šećera

Ručak: turska čorba od sočiva
Sastojci: 200 g crvenog sočiva, mladi luk, 1 šargarepa, 3 kašike suvenane, sok od jednog limuna, 2 krompira, 2 paradajta, čili i slatka paprika po ukusu.
Priprema: Sočivo isperite, prelijte vodom i kuvajte na laganoj vatri. Kad bude kašasto, dodajte sitno seckaj krompir i rendanu šargarepu. Paradajt poparite ključakom vodom, oljuštite, isecite na kocke i dodajte u čorbu. posolite, pa dodajte čili i nanu i, po potrebi, još malo vode. Kad sve bude gotovo, izblendajte, a pri serviranju dodajte limunov sok i slatku papriku.
Večera: Kuvana govedina i čaša ajrana

2. dan

Doručak: sir sa svežim spanaćem, čaša soka od pomorandže
Ručak: Pileća salata s jogurtom
Sastojci: glavica zelene salate, pileća prsa, 100 g kukuruza iz konzerve, 10 kiselih krastavčića, 2 kašike seckanih oraha, 100 ml jogurta, beli luk po ukusu

Priprema: Skuvajte piletinu, pa je ohladite i isecite na kockice. Dodajte kukuruz, sitno seckane kisele krastavce i orahe. Dodajte seckani beli luk, prelijte jogurtom, pa pomešajte sa sečenom salatom.
Večera: šolja jogurta, 1 paradajz, 1 šargarepa

3. dan

Doručak: Turska kajgana s paradajzom

Ručak: Kebab sa patlidžanom
Sastojci: 2 patlidžana, 300 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 3 paradajza, so i biber.
Priprema: Isecite patlidžan na tanke trake po dužini, pa nalitjte vodom, posolite i ostavite da odstoji pola sata. Potom prosušite patlidžan i pecite na suvom ili gril tiganju. Izblendajte crni luk sa začinima, pa to pomešajte sa mlevenim mesom i pravite kuglice. Umotavajte kuglice u trake patlidžana, pa ređajte na ražnjić i pecite u rerni. Služite uz salatu.
Večera: Kuvana piletina, 1 paradajz, zeleni čaj bez šećera

Kako se hrani Merjem Uzerli Foto: Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia

4. dan

Doručak: ratluk, puding s bademovim mlekom, alva, baklava ili bilo koji drugi omiljeni dezert
Ručak: Gagik čorba

Sastojci: 2-3 sveža krastavca, 500 ml jogurta, grančice nane, peršuna i kopra, malo origana, 1 kašičica maslinovog ulja, beli luk, so i biber po ukusu
Priprema: Izrendajte krastavce i beli luk, pa sitno isecite začinsko bilje. Sipajte preko toga jogurt, posolite i pobiberite, pa promešajte. Služite hladno.
Večera: Kebab bez lepinje

5. dan

Doručak: Šaka pistaća, čaj s medom
Ručak: Ćufte s paradajz sosom
Sastojci: 300 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 dunja, 3 pardajta, 1 crvena paprika, korijander, so, biber i beli luk po ukusu, bujon ili voda.
Priprema: Iseckajte crni i beli lu, pa pomešajte s mlevenim mesom i napravite ćuftice. Staviti da se krčka, pa dodajte sitno seckan jedan pardajz i dunju i posle minut nalijte vodom da ogrezne. Preostali pardajz izblendajte, dodajte korijander, prelijte time ćufte i po potrebi dodajte još vode ili bujona dok se krčka na srednjoj vatri.

Večera: Kuvana piletina s jogurtom

6. dan

Doručak: Šolja muslija s mlekom, čaša soka od pomorandže
Ručak: Turski gulaš

Sastojci: pola šolje belog pasulja, 200 g junetine, 1 glavica crnog luka, 1 pardajz, 1 kašika paradajz paste, malo čilija, korijander, so i biber po ukusu
Priprema: Kuvajte pasulj dok ne omekne. Prodinstajte sitno seckan luk, pa preko njega pržite junetinu sečenu na kockice. Zatim dodajte pasulj, seckani paradajt i korijander, paradajz pastu i začinite. Trebalo bi da se krčka na tihoj do srednjoj vatri oko 15 minuta. Po potrebi nalijte malo vode.
Večera: meko kuvano jaje, čaša jogurta, 2-3 stabljike celera

Foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

7. dan

Doručak: Sendvič od raženog hleba i pilećeg filea, sa zelenom salatom i nekoliko kapi limuna
Ručak: Spanać s mesom i pirinčem
Sastojci: 3-4 veze svežeg spanaća ili 1 pakovanje smrznutog, 200 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 2 paradajza, 1/3 šolje pirinča, 1 kašičica paradajz paste, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 kašičica soka od limuna
Priprema: Iseckajte sitno crni luk, propržite, pa dodajte meso i izgnječen beli luk i dobro promešajte. Zatim dodajte pirinač, paradajz pastu i paradajz seckan na kockice. Nakon toga ubacite seckani spanać, limunov sok, so i malo vode. Dinstajte poklopljeno na tihoj vatri dok pirinač ne omekša. Služite uz jogurt.
Večera: Čaša jogurta, 3 kriške sira i 1 krastavac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

(Glossy)