Deset načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite

10 načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite
Foto: Shutterstock

Ako vam zvuči previše dobro da bi bilo tačno, nema razloga da se brinete: zaista postoji deset načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite.

U osnovi, promenom načina razmišljanja o hrani već ćete moći da jedete sve što želite, a da se ne ugojite. Zapitajte se o svojim navikama u ishrani od detinjstva i idejama koje imate o hrani – videćete da bi o ovim pitanjima trebalo dobro promisliti. Zato vam dajemo 10 načina kako da jedete sve što želite, a da se ne ugojite, prenosi City magazine.

1. Prestanite sa dijetama – Naučno je potvrđeno da dijete nemaju efekta zato što nisu održive na duže staze, i to zato što lišavanje hrane u kojoj uživamo čini da se osećamo nesrećno. Ako vam je cilj da smršate, zadržite željenu težinu ili da budete zdraviji, uvedite promene koje će vam pomoći da jedete sve što želite, a da se ne ugojite.

2. Jedite kad ste gladni – Zar ne bi bilo super kad bi postojala aplikacija koja vam govori kada je energija koju ste uneli putem hrane otprilike jednaka količini energije koju ste potrošili? E pa, postoji i zove se glad! Kako biste mogli da jedete sve što želite, a da se ne ugojite, slušajte svoje telo i jedite kad ste gladni, a ne kad pregladnite.

10 načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite
Foto: Shutterstock

3. Jedite sporije – Međutim, spomenuta aplikacija ne radi baš najbolje kad se hrana unosi suviše brzo. Opet, ako zaista želite da jedete sve što želite, a da se ne ugojite, usporite dok jedete. Možete svoj obrok podeliti i na dva dela: pojedete prvi deo, a 20 minuta kasnije vidite da li vam treba i drugi deo ili ne.

4. Prestanite da jedete kad ste siti – Kad počnete da jedete samo kad ste gladni, i to sporije, obratite pažnju na to kad ste siti i kad da se zaustavite. Ako hoćete da jedete sve što želite, a da se ne ugojite, ipak treba da znate kad je dosta.

5. Zaboravite etikete – Prestanite da razmišljate crno-belo kada je reč o hrani, i definitivno prestanite da razmišljate o svom ponašanju kao dobrom ili lošem. To je važan način da jedete sve što želite, a da se ne ugojite.

10 načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite
Foto: Shutterstock

6. Napravite događaj od obroka – Mislite o putovanju na koje će vas hrana odvesti i shvatićete da taj obrok nije katastrofalan po vašu liniju. Možete da jedete sve što želite i da bez brige uživate o liniji uživate u njemu.

7. Nemojte jesti iz emotivnih razloga – Hrana nas čini srećnim, ali baš zato ona ne sme da bude jedini izvor utehe. Ukoliko jedete više nego što je potrebno, radite nešto što vas veseli i neće biti problema da jedete sve što želite, a da se ne ugojite.

8. Poštujte svoje telo – Ne nervirajte se zato što toliko volite picu. Prihvatite i poštujte svoje telo dok menjate odnos prema hrani, i moći ćete da jedete sve što želite, pa i picu, a da se ne ugojite – dakle, bez griže savesti.

10 načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite
Foto: Shutterstock

9. Vežbajte zbog zdravlja – Unos hrane je barem jednako važan po težinu kao vežbanje. Ono će vam pomoći da jedete sve što želite, a da se ne ugojite. U teretanu idite prvo zbog zdravlja i energije, pa ćete videti i dodatne benefite.

10. Učite od hrane koju jedete – Kad jednom počnete da uviđate pravi ukus hrane i kako se vaše telo oseća kad jedete, primetićete da neke namirnice čine da se osećate bolje nego druge. Vodite dnevnik ishrane i lakše ćete promeniti navike, tako da ćete moći da jedete sve što želite, a da se ne ugojite.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu