Stručnjaci za zdravlje kože izdvojili su dve namirnice koje posebno negativno utječu na kolagen i elastičnost kože.
Određene visoko prerađene namirnice mogu ubrzati starenje kože smanjujući nivo kolagena i elastičnost kože, od čega zavisi očuvanje mladolikog izgleda. Te namirnice često sadrže mnogo šećera, rafinisanih ugljenohidrata i štetnih dodataka koji uzrokuju upale i oksidativni stres, što dovodi do bora i opuštene kože.
Kako bi podržali zdrav, blistav izgled kože i sprečili prerano starenje, stručnjaci za zdravlje kože izdvojili su dve namirnice koje posebno negativno utiču na kolagen i elastičnost kože.
Maslac i margarin
Iako maslac i mlečni proizvodi sadrže korisne nutrijente poput vitamina D i kalcijuma, preterano konzumiranje može uticati na kožu, ističe Index.hr.
„Mlečni proizvodi, poput maslaca, povećavaju IGF-1, što uzrokuje masniju kožu“, objašnjava dermatološkinja dr Elejn F. Kung za SheFinds. Masna koža može da začepi pore i podstake akne, a margarin, zbog visokog udela transmasnih kiselina, dodatno ubrzava proces starenja.
„Transmasne kiseline čine kožu osetljivijom na UV zračenje, što može oštetiti kolagen i elastin“, upozorava stručnjakinja za negu kože, Robin Njumark.
Slatke žitarice
Žitarice bogate šećerom negativno utiču na zdravlje kože zbog visokog glikemijskog indeksa i udela šećera. Taj šećer podstiče proces glikacije, pri kojem se molekuli šećera vežu za proteine poput kolagena i elastina, stvarajući napredne produkte glikacije (AGEs), koji slabe kožu.
„Prekomerni unos rafinisanog šećera oštećuje kolagen i elastin, smanjujući elastičnost kože“, ističe lekarka dr Simran Seti. Kao bolju alternativu doručku preporučuje voće koje zadovoljava potrebu za slatkim i dodatno hidrira kožu zahvaljujući visokom udelu vode.
Izbacivanjem ovih namirnica iz ishrane možemo značajno pridoneti očuvanju mladolikog izgleda kože i sprečiti prerano starenje.