Da li zaista rade helanke za mršavljenje za kojima su Srpkinje poludele

helanke za mršavljenje
Foto: SPOT / Backgrid USA / Profimedia

Ima lis smisla ovaj trend?

Na društvenim mrežama i generalno na internetu malo-malo pa iskoči neka informacija o helankama za mršavljenje. Nazivaju ih čudotvornim jer navodno podstiču mršavljenje, a uz to i brišu celulit. I mnoge žene u Srbiji su prosto poludele za ovim komadom koji deluje kao konačno rešenje za salce i pomorandžinu koru.

Ali da li je sve tako jednostavno?

Stručnjaci objašnjavaju da li ove helanke imaju efekte koji se očekuju.

„Ovakvi proizvodi povećavaju lokalizovano znojenje, podižu telesnu temperaturu i sprečavaju cirkulaciju vazduha, što će dovesti do gubitka vode“, objašnjava za Cosmopolitan Eliot Apton, sertifikovani lični trener i šef onlajn treninga.

„Dakle, u teoriji, možete da izgubite malo težine jednostavno zato što gubite tečnost, ali vrlo privremeno. Takođe, to se nimalo ne odnosi na sagorevanje masti. Ove helanke neće učiniti ništa da ubrzaju vaš metabolizam i ni na koji način neće uticati na brže sagorevanje kalorija.“

Ovaj stručnjak naglašava da, recimo, na TikTok-u zaista postoje dobri stručnjaci za fitnes, ali ima i dosta informacija koje nisu potkrepljene činjenicama.

„Ono što funkcioniše kod jedne osobe možda neće raditi kod druge. I stoga može biti opasno slepo pratiti nekog influensera jer biste mogli na kraju da zbog neke dijete ili trika za mršavljenje imate više štete nego koristi.“

Stoga Apton umesto helanki za mršavljenje savetuje da usavršite svoj zdravstveni i fitnes režim i, što je najvažnije, da ga se držite.

„Ne postoji brzo rešenje za sagorevanje masti. Potrebni su doslednost, strpljenje, odlučnost i posvećenost“, objašnjava on.

I naravno, uvek je najbolje da se konsultujete sa profesionalcem pre nego što se upustite u bilo kakve veće promene u ishrani ili vežbanju.

„Ne nasedajte na trikove. Najbolji način da izgubite masnoće je da sledite isprobane metode – da postignete kalorijski deficit, da dovoljno spavate i vežbate. To je funkcionisalo oduvek, i mnogo pre nego što je neko došao na besmislenu ideju da promoviše helanke koje sagorevaju masti.“

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram