Da li sportski satovi zaista poboljšavaju produktivnost?

fitnes sat trening
Fitnes sat trening, Foto: Ammentorp Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Nekoliko istraživanja o tome da li sportski satovi poboljšavaju produktivnost – pokazalo je da oni imaju važnu ulogu baš u tome, kao i u kreiranju navika...

Bez obzira na to da li želite da poboljšate efikasnost, san ili sprečite rane znakove gripa, fitnes tracker će se verovatno pokazati korisnim.

Da li sportski satovi poboljšavaju produktivnost?

Ali, čak i najjednostavniji uređaj za praćenje poput pedometra može biti blagodat, jer često pomaže u povećanju aktivnosti, prema studiji koju je objavio The Lancet.

Istraživači su analizirali podatke od 1.300 učesnika/ca kliničkih ispitivanja koji/e su bili podeljeni/e u dve grupe. Polovina ih je pratila korake tri meseca, a druga polovina uopšte nije pratila. Učesnici su bili u dobi od 45 do 75 godina i obično su imali prekomernu telesnu težinu, ali generalno zdravi.

U praćenju četiri godine kasnije, oni koji su koristili pedometre imali su barem 30 minuta više aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno od grupe koja nije pratila. Kao rezultat toga, bila je 66 % manja verovatnoća da će imati srčani ili moždani udar u poređenju s kontrolnom grupom koja nije pratila podatke.

Istraživači su pregledali podatke praćenja sportskih satova, odnosno fitnes trackera, prikupljene za gotovo 300 ljudi u periodu od godinu dana pre pandemije.

No, ono važno je da su to uspešno dokazali – podacima prikupljenim od sportskih satova.

Nedavna studija nije prva koja sugeriše da bi fitnes trackeri mogli da budu korisni više od samog fitnesa, posebno s obzirom na njihove proširene mogućnosti od ranih verzija. Današnji uređaji za praćenje ne samo da mogu pružiti podatke o kalorijama i koracima, već i spavanju, sistemu tela i varijabilnosti otkucaja srca, među ostalim rezultatima.

Praćenje otkucaja srca tokom vremena može biti veoma korisno za zdravlje, prema dr Dženifer Radin iz Scripps Research Translational Institute. Na primer, ako se vaš broj otkucaja srca u mirovanju promeni na smislen način, to je često odgovor na upalu u telu, što bi mogao biti rani znak upozorenja za bolest poput gripa.

Koautori studije, objavljene u The Lancetu, sugerišu da bi ovo saznanje moglo pomoći u budućnosti i povećati zdravstvene resurse u određenim područjima.

“Glavni zaključak je da nije potrebno puno za poboljšanje vašeg zdravlja”, kaže voditeljka istraživanja Tes Haris, dr med. i profesorica na Institutu za istraživanje zdravlja stanovništva na Univerzitetu St. George’s u Londonu.

“Sportski satovi ili čak jednostavni merači koraka mogu vas motivisati dajući vam realističnu povratnu informaciju o tome što radite.”

Ona dodaje da korišćenjem podataka – bez obzira na vaš cilj – težite stvaranju dugoročnih navika koje mogu dovesti do smislene promene ponašanja. Čak i ako odlučite prestati pratiti, te zdrave navike obično ostaju, kako dodaje dr Haris. Zanimljivo, prenosi Ljepota&Zdravlje.ba.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram