Da li je bezbedno pojesti crni i beli luk koji su proklijali?

Beli luk, crni luk, proklijali luk
Foto: Shutterstock

Crni i beli luk neizostavni su sastojak gotovo svake kuhinje, a prema mišljenju mnogih, poboljšavaju ukuse brojnih jela. Ali ne samo da su ukusni nego su bogati i raznim hranjivim materijama. Na primer, crni luk je odličan izvor vitamina C, vitamina B6 i kalijuma, a beli luk vitamina C, vitamina B6, kalijuma, kalcijuma, fosfora, bakra i mangana.

Ali šta kada ove namirnice proklijaju? Je li sigurno pojesti crni ili beli luk koji su proklijali?

Glavni razlog zašto luk klija je vlaga. Nije neobično da proklijaju, a kada primetite male zelene klice na ovim namirnicama, treba da znate da su i dalje jestivi.

Nakon što proklijaju, ukus im se može malo promeniti, ali nisu ni toksični niti će vam naštetiti pa ih možete slobodno konzumirati i dalje.

Klice mogu biti gorke, a ta gorčina se dodatno oseti ako luk jedete sirov, piše Times of India. Ako vam to smeta, jednostavno odrežite klicu. Ako nema tragova truljenja ili pliesni, i crni i beli luk su sigurni za konzumaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram