Koliko puta ste na kulinarskim kanalima čuli da su vam za neki recept potrebni sastojci "koje svi imaju u kući", a onda počnu da nabrajaju egzotične sastojke koje možete da nabavite samo u susednom gradu ili državi? E, pa, "crnac bez jaja" nije takav slučaj.
Ovaj popularni kolač ne košta mnogo, sprema se za pola sata i fenomenalan je, a ima pomalo kontroverzno ime – „crnac bez jaja“.
Lično smo ga spremili i isprobali i ostali iznenađeni na više nivoa.
Prvo iznenađenje bilo je brzina kojom se sprema i malo prljavih sudova, a zatim i izdašnost. Tokom pripreme ovog kolača, isprljaćete bukvalno tri stvari, vanglicu, čašu i jednu kašiku, a sve sastojke manje-više ima svaka kuća.
Sastojci za recept na čaše:
3 čaše brašna
3 čaše jogurta
1 čaša šećera
1 čaša ulja
3 kašike kakao praha
1 kašika sode bikarbone
200 grama čokolade za preliv
Priprema kolača „crnac bez jaja“:
Sve sastojke razmeravate čašom (najbolje onom od jogurta), a za ovu jednostavnu pripremu nije vam potreban ni mikser, već se sve meša kašikom.
Sve suve sastojke sipajte u vanglicu i promešajte, a potom istom čašom kojom ste merili brašno i šećer, dodajte ulje i jogurt.
Izmešajte kašikom i dobro sjedinjenu masu izlijte u poveću posudu. Mi smo koristili posudu iz koje ispadne domaćinska gibanica za četiri odrasle osobe, ali je kolač toliko izdašan, da je pretio da izađe iz te posude.
Kolač peći oko 20 minuta na 200 stepeni.
Kada je pečenje pri kraju, rastopite 200 grama čokolade za kuvanje i prelijte je preko vrućeg kolača. Po ukusu, preko možete staviti i šlag.
Prijatno i pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: