Četiri ključna saveta za zdravu i izbalansiranu ishranu

zdrava ishrana
zdrava ishrana

Često slušamo na televiziji, internetu i od stručnjaka koliko je izbalansirana i zdrava ishrana važna za celokupno zdravlje. Ali šta to u stvari znači? Da li to podrazumeva dijetetski režim? Da li podrazumeva unos supelementacije i dodatnih vitamina? Da li su važne količine i raspored obroka? Koliko je zaista važno šta i kada jedemo?

Teško je dati kompletan odgovor na sva prethodna pitanja, kao i na generalnu temu koja se odnosi na zdravu i balansiranu ishranu, ali smo za vas u nastavku teksta izdvojili nekoliko važnih saveta i stvari na koje svakako treba da obratite pažnju.

Izabalansirana ishrana podrazumeva dovoljan unos vlakana

Pojam balansirana ishrana obuhvata više važnih segmenta kao što su energetska ravnoteža, količina obroka, sadržaj, optimalan unos ugljenih hidrata, proteina i masti ali i dovoljan unos hranljivih tečnosti.

Najvažnije stvar kada je u pitanju digestivni sistem i održavanje zdravog nivoa šećera u krvi jesu vlakna. Ona bi trebalo da se nađu u hrani koju svakodnevno konzumiramo.

Njihov redovan unos u organizam pomaže prevenciji zatvora, održavanju optimalne telesne težine, a ima i pozitivna dejstva kada je u pitanju smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Namernice bogate vlaknima su voće i povrće pre svega, ali i integralne žitarice kao i mahunarke.

Slušajte i uvažite poruke koje vam vaše telo šalje

Iako postoje neka pravila kada je u pitanju pravilan unos namernica i kombinacija istih u pitanju, ona su podložna promenama i prilagođavanju.

Kao što se svi razlikujemo po načinu razmišljanja, fizičkom izgledu i drugim karakteristikama tako se i svaki organizam razlikuje. Koliko god postojala neka opšta pravila ne postoje slučajno nutricionisti koji se bave izradom individualnih planova ishrane kod svih kategorija stanovništva shodno polu, uzrastu, specifičnostima, ličnim ukusima i preferencijama i sl.

Potrebno je razviti svest o tome da se slušaju znaci i signali koje telo šalje, posebno kada nešto organizmu ne prija čak i ako važi za ,,zdravo“.
Razumevanje sebe i sopstvenog organizma može pomoći da se naprave najbolji izbori za sopstveno zdravlje.

Značaj supelementacije

Mikronutritijenti, poput minerala i vitamina, veoma su važni za čitavo funkcionsianje metaboličkog sistema čoveka. Njihov redovan i pravilan unos omogućava organizmu da funkcioniše optimalno, posebno u vreme kada su prisutni virusi.

Njihov nedostatak može dovesti do zdravstvenih problema čak iako je ishrana bila delimično dobro organizovana. Samo neki od problema koji se mogu javiti su anemija, slabljenje funkcije kostiju ili smanjenje otpornosti organizma, te u narodu poznat pad imuniteta.

Na primer trudnicama se preporučuje dodatni unos folne kiseline. Vitamin B9 ili folna kiselina veoma je bitna u prevencija nastanka raznih oštećenja nervne cevi i kičmene moždine ali i mozga kod embriona i kasnije fetusa. Osim toga folna kiselina je važna i da bi se proizvodila normalna krvna zrnca čime se izbegava i rizik od pojave anemije.

Zašto je dovoljan nivo kolagena važan?

Kada su supelementi u pitanju teško je istaći sve one koji su važni jer svi imaju različit značaj, svrhu i namenu. Samo jedan iz te grupe jeste kolagen. Njegova količina u organizmu bitno utiče na izgled kose, kostiju, kože i noktiju.

Kolegen kao najzastupljeniji protein u čovekovom organizmu i sastavni je deo brojnih organa, krvnih sudova i crevne sluznice. A najvažnije uloga koju kolagen ima jeste da obezbedi snagu, strukturu i podršku čitavom telu.

Posebno je važan dovoljan unos kolagena za zdravlje zglobova, odnosno hrskavice.

Danas se on može naći u brojnim oblicima i dostupan je proizvod. U zavisnosti od toga za šta želite da koristite kolagen dobićete preporuku koji je najbolji odnosno najadekvatniji.