Ceo život pljuckamo semenke lubenice, a uz jedan trik postaju nutritivno blago

Foto: Shutterstock

Ili ćete bar razmisliti još jednom.

Lubenica je jedna od glavnih zvezda leta. Gasi žeđ, osvežava, niskokalorična je. Može osigurati neprocenjiv unos vode, posebno za starije osobe. Razlikuje se od drugog voća svojom veličinom, težinom i sadržajem vode.

Lubenica je takođe izvrstan izvor antioksidativnih vitamina poput A i C, vitamina B grupe i minerala, posebno kalijuma, magnezijuma i fosfora. I ne samo to, već i čisti organizam. Jasno je da je depurativna aktivnost lubenice usko povezana s njenom diuretičkom aktivnošću: stimuliše diurezu, ona time podstiče eliminaciju svih suvišnih otpadnih materija, piše jutarnji.hr.

lubenica
Foto: Profimedia

Količina minerala i vitamina u kriški lubenice koristan je prirodni lek protiv umora, kao i telesne i psihičke iscrpljenosti, koji nisu retki za vreme vrućina (kao što je to ovih dana). Bogata kalijumom, lubenica se takođe preporučuje osobama koje se žale na poremećaje povezane s promenama krvnog pritiska, zadržavanjem vode i blage promene u srčanom ritmu.

lubenica
Foto: Profimedia

A tu je i jedna novost za vas kad jedete lubenicu – ne bacajte koštice!

Kao što znamo, lubenica je jedno od najsvježijih i najukusnijih voća. Mnogi od nas, međutim, imaju malo strpljenja sa semenkama koje bez puno razmišljanja ispljunemo.

Kao što je slučaj i sa semenkama suncokreta ili bundeve, glavna komponenta semenki lubenice jesu vlakna. Uzimanjem semenki lubenice čovek može da poveća svoj udeo biljnih belančevina i dobrih masnoća, pokazuju neka istraživanja.

Zahvaljujući biljnim belančevinama, između ostalog, moguće je održavati mišićnu masu i unositi zdrave masnoće koje poseduju sposobnost regulacije holesterola u krvi. Semenke lubenice takođe su važan izvor minerala, poput magnezijuma koji je idealan za sportiste jer sprečava grčeve u mišićima, a sadrže i cink koji doprinosi pravilnom funkcionisanju imunosistema.

lubenica
Lubenica dijeta; Foto: Stephen Lux / ImageSource / Profimedia

Međutim, čak i uz sve te dobre osobine, jasno je da se semenke lubenice teško vare. Da ih ne biste unosili sirove, što može da škodi, možete ih čuvati tokom cele godine sušenjem u rerni, što ih takođe čini svarljivim. Osušene semenke lubenice odličan su dodatak svakoj salati, u rangu sa semenkama suncokreta i bundeve.

BONUS VIDEO: