
Mnoge žene su se makar jednom susrele s neprijatnom upalom bešike, koja može biti i bolna i uporna. Odlazak lekaru je tada obavezan, ali i određeni čajevi mogu da pomognu.
Kod upale bešike prisutan je osećaj kao da morate da mokrite iako to nikako ne uspevate, zatim probadajući bol i pritisak. I nakon što uspete da odete u WC, osećaj je izrazito bolan. Ali neki prirodni antibiotici, među kojima je i čaj, mogu efikasno da pomognu kod upale bešike.
Za infekcije urinarnog trakta, tj. upalu bešike, u 90 odsto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija E. Coli.
U većini slučajeva upala bešike javlja se iznenadno i traje kratko (akutna upala bešike), ali ponekad se može zadržati duže (hronična upala bešike).
Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja uzrokuje upalu bešike uriniranjem će se ukloniti iz tela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove bešike i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tela da ih uništi, što rezultira upalom bešike, piše Zadovoljna.hr.
Ko god je imao upalu bešike zna koliko može da bude bolna i uporna. Pre svega, potrebno je potražiti pomoć lekara, a od pomoći mogu da budu i određeni biljni čajevi. Bilo koji do ovih čajeva biće dobar izbor, uz umerenu konzumaciju, ali ukoliko se simptomi ne smire za nekoliko dana, svakako idite lekaru.
Čaj od koprive
Kopriva ima antibakterijska, antifungalna, adstringentna i protivupalna svojstva.

Čaj od koprive može da se pije svaki dan, a preporučuje se jedna šolja sveže pripremljenog čaja od koprive dnevno. Može se kuvati od svežih ili od osušenih listova.
Nekoliko listova koprive prelijte s 200 ml kipuće vode i ostavite da odstoji pet do 10 minuta. Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mešavinu je potrebno procediti, po želji zasladiti i popitti.
Uvin čaj
Lekovita svojstva uve, tj. medveđeg grožđa, uglavnom povezujemo s tegobama bubrega i bešike.

Uva obično deluje kao jak diuretik, tj. podstiče mokrenje, ali takođe ima antibakterijsko delovanje. Uvin čaj nije preporučljivo piti više od 7 do 14 dana u kontinuitetu. Konzumaciju ograničite na najviše dva litra čaja na dan.
Tri do četiri grama suvog lista uve prelijte s 250 ml kipuće vode. Ostavite da stoji 10 do 15 minuta i potom procedite. Čaj se može pripremiti tri puta dnevno i piti između obroka.
Čaj od kukuruzne svile
Svilene niti s kukuruza bogate su biljnim vlaknima, proteinima, kalijumom i manganom. Pomažu kod problema s mokraćnim infekcijama, zadržavanjem vode u organizmu, ali i predmenstrualnim tegobama.
Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika i pomaže kod upale bešike i urinarnih infekcija.
Jednu kašičicu dobro osušene kukuruzne svile prelijte šoljom vruće vode, pustite da odstoji nekoliko minuta, procedite i popijte jednom dnevno ili maksimalno dva do tri puta u danu. Čaj se ne preporučuje nekoliko sati pre spavanja.
U hladnije doba godine, kada nema svežeg kukuruza na raspolaganju, u radnjama zdrave hrane moguće je kupiti već gotovi čaj od kukuruzne svile. Dve kašičice kukuruzne svile skuvajte u 300 ml vode, ostavite poklopljeno pet minuta, procedite i pijte bez ikakvih zaslađivača.
Čaj od neoljuštenog ovsa
Ovseni čaj je neutralog ukusa i obično se pije uz med, cimet, vanilu.
Ovseni čaj može da se pije i u većim količinama, npr. tako da se ujutru napravi određena količina koja se pije tokom dana. Za pripremu ovog čaja koristi se neoljušten ovas kom je sačuvana spoljašnja opna zbog bolje hranljivosti. Za količinu otprilike četiri šolje čaja potrebne su dve velike kašike ovsa, jedan štapić cimeta (može i cimet u prahu), 600 do 800 ml vode, kašika meda i dve kašičice ekstrakta vanile.
Kod pripreme u lončić stavite ovsene pahuljice, štapić cimeta i vodu, stavite na vatru i pustite da zavri. Kad provri, kuvajte još deset minuta na laganoj vatri. Ugasite vatru i pričekajte da se ohladi na 40 °C i tek tada dodajte vanilu i med. Ocedite ovas i sipajte u šolju.
Ovaj čaj možete da napravite i bez dodataka (samo od ovsa), a u njega možete dodati i malo žalfije koja je dobra protiv infekcija.
Ajurvedski čaj
U borbi protiv upale bešike pomažu i razni ajurvedski napici, a među njima je i napitak od šest moćnih namirnica koje imaju snažna antibakterijska i protivupalna svojstva.

Ajurvedski čaj pije se kod urinarne infekcije, ali ga možete piti i preventivno.
Sastojci:
1 kašičica semenki korijandera
1 kašičica klinčića
1 kašičica semenki komorača
1 kašičica sušene koprive
1 šaka sušenih brusnica
1 komadić đumbira
600 ml vode
Priprema:
U posudu ulijte vodu, a kada zavri, dodajte preostale sastojke, malo smanjite vatru i pustite da se sve zajedno lagano kuva deset minuta. Nakon toga pokrijte, pustite da malo odstoji, procedite i popijte tokom dana.
Čaj od peršuna
Peršun deluje kao diuretik, a osim što je napitak osvežavajući, ubrzaće proces ozdravljenja jer deluje i kao prirodni antibiotik. Kako biste ublažili ili sprečili urinarnu infekciju, probajte čaj od peršuna.

Dve kašičice suvog peršuna stavite u 250 ml kipuće vode, pustite da odstoji šest do deset minuta i procedite.
Možete da napravite i mešavinu koja deluje kao prirodni antibiotik protiv upale bešike. Pomešani u pravom odnosu, koren peršuna, limun, med i maslinovo ulje će svojim moćnim antibiotskim i antivirusnim delovanjem pomoći u uklanjanju dosadne bakterije E. coli.
Sastojci:
250 g korena peršuna
250 g limuna s korom
250 g meda
200 ml maslinovog ulja
Priprema:
Peršun i limun s korom sitno iseckajte, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, izmiksajte u blenderu. Dobijenu kašastu smesu čuvajte u frižideru i svako jutro uzmite jednu kašičicu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: