Čaj koji pomaže da mršaviš i dok spavaš

čaj
Čaj; Foto: Monika Mlynek / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkriva da vam ispijanje jednog specijalnog čaja može pomoći u sagorevanju masnih naslaga, i to dok spavate.

U pitanju je kineski oolong čaj, za koji su istraživači sa Univerziteta Tsukuba u Japanu otkrili da  ubrzava procese sagorevanja masti u telu sa samo dve šoljice dnevno.

„Kao i svi čajevi, oolong sadrži kofein koji utiče na metabolizam povećavajući naš puls. Međutim, studije sugerišu da konzumacija ovog čaja može povećati i razgradnju masti, nezavisno od učinaka kofeina“, navodi autor studije, profesor Kumpei Tokujama.

Pročitajte još:

Oolong čaj je delimično oksidiran i smatra se nečim između zelenog i crnog čaja. Istraživanje je pokazalo da su oolong i čisti kofein povećali razgradnju masti za 20 odsto u poređenju s rezultatima ispitanika koji su uzimali placebo.

Još je impresivnije otkriće da su se pozitivni učinci tog čaja na telo odražavali tokom cele noći. Grupa koja je pila oolong čaj ili čisti kofein tokom dve nedelje nije povećala potrošnju energije.

To zapažanje sugeriše da su učesnici možda razvili toleranciju na stimulativne učinke oba tretmana. Nije bilo primetnih promena u obrascima spavanja ni jedne grupe uprkos činjenici da su oba tretmana uključivala kofein za koji je poznato da remeti san.

Ipak, profesor Tokujama kaže da je još pitanje da li da li čaj može zapravo dovesti do gubitka masti tokom dužeg vremenskog perioda.

„Osim toga, želimo da isprobamo oolong čaj bez kofeina kako bismo bolje razlikovali učinke kofeina od ostalih sastojaka čaja, što će nam pomoći da shvatimo kako oolong tačno pomaže u razgradnji masti“, rekao je u izjavi, prenosi Eat This, Not That.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram