Ove nedelje vas u našim predlozima očekuju ukusna jela od piletine, omiljeno jelo od krompira, kao i vrhunski kolač od sira sa karamelom i čokoladom.
Ove nedelje nećemo previše komplikovati stvari – fokusirali smo se na jednostavna jela koja ne zahtevaju previše pripreme i vremena provedenog u kuhinji.
Ponedeljak 25.11 – Sos od piletine i pečuraka
Spanać, piletina i pečurke su dokazano dobra kombinacija sastojaka koje možete iskoristiti za pripremu fantastičnog sosa. Možete ga poslužiti uz testeninu, pirinač ili pire krompir i omiljenu salatu. A da biste napravili savršeno kremasti sos, slobodno preskočite pavlaku za kuvanje.
Sastojci za sos od piletine i pečuraka:
900 g pilećih prsa
450 g šampinjona (lisičarke, šampinjoni…)
40 g putera
350 g spanaća
230 ml bujona
5 čena belog luka
175 ml belog vina
brašno, so, biber, maslinovo ulje
2 kašike gustina
60 ml vode
Priprema sosa od piletine i pečuraka:
Piletinu istanjite tučkom i isecite na manje komade i posolite i pobiberite. Meso uvaljajte u brašno i otresite višak.
Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. U tiganj dodajte 1-2 kašike maslinovog ulja i kada je vruće dodajte komade piletine. Pecite meso oko 3 minuta sa svake strane ili dok ne bude kuvano, u nekoliko krugova.
Izvadite piletinu i u isti tiganj dodajte iseckane i očišćene pečurke i pržite ih oko pet minuta. Zatim dodajte seckani beli luk i pržite još 2 minuta.
Posolite i pobiberite, pa u šerpu sipajte vino i pileći bujon i pojačajte vatru. Zastružite dno tiganja varjačom (da se sokovi od mesa istopi) i kuvajte dok se tečnost ne prepolovi (oko 3-5 minuta). Smanjite toplotu na srednju.
Dodajte piletinu i očišćeni spanać u tiganj i kuvajte 2-3 minuta da spanać uvene i zagrejte piletinu.
Ako je sos previše redak, pomešajte do dve kašike gustina sa malo vode, pa polovinu sipajte u tiganj i kuvajte, mešajući, dok se ne zgusne (oko 2 minuta). Ako je i dalje previše retko, dodajte ostatak i kuvajte još dva minuta.
Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera, pa umešajte puter narezan na kockice i mešajte dok se ne istopi. Poslužite uz pirinač ili testeninu.
Utorak 26.11. – Francuski krompir
Setili smo se jednog starog favorita koji se tako lako sprema, a koji će voleti i nove generacije.
Sastojci za francuski krompir:
1 kg krompira
5 kuvanih jaja
2 para kobasica po želji
750 ml pavlake
so i biber po želji
biljno ulje
Priprema francuskog krompira:
Krompir skuvajte, oljuštite i isecite na tanke kriške. Skuvajte jaja i kobasice. Isecite ih na prstenove. U nauljen pleh poređati red kuvanog krompira, red kobasica i jaja. Posolite i poparite.
Sve prelijte pavlakom. Dodajte redom dok ne potrošite sve sastojke. Na smesu možete staviti i malo rendanog sira. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 25 minuta. Poslužite uz sezonsku salatu. Uživajte!
Sreda 27.11.- Varivo od patlidžana
Donosimo vam recept za najjednostavnije varivo od patlidžana koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji.
Sastojci za patlidžan patlidžan:
2 velika patlidžana
400 g komadića paradajza iz konzerve
15 g suvih vrganja
2 kašičice mediteranske mešavine začina
2 kašičice mlevenog kima
2 kašičice dimljene paprike u prahu
1 kocka za supu od piletine ili povrća
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica meda
1 kašičica susamovog ulja
so i biber po želji
Priprema variva od patlidžana
Patlidžane oguliti i iseći na kockice veličine oko 2 centimetra. Ako imate organsko voće, patlidžane možete ostaviti neoljuštene, ali ih prvo dobro oprati. Stavite patlidžane u veliki lonac zajedno sa seckanim paradajzom iz konzerve i koncentratom paradajza. Sve dobro izmešati.
U šerpu dodajte sušene vrganje, biljnu ili pileću kocku i med. Začinite solju, biberom, mediteranskom mešavinom, kimom i dimljenom paprikom u prahu. Neka se čorba kuva na niskoj temperaturi oko 30 do 40 minuta, odnosno dok patlidžan potpuno ne omekša.
Po želji čorbe možete izblendati štapnim mikserom.
Začinite varivo sa malo susamovog ulja i poslužite toplo. Uživajte.
Četvrtak 28.11. – Piletina s limunom
Ovo ukusno meso biće još bolje ako ga kombinujete sa limunom, a pametno filetiranje će vam pomoći da skratite termičku obradu i pripremite obrok za petnaestak minuta.
Sastojci za ukusnu piletinu sa limunom:
2 pileća prsa
300 ml pilećeg bujona
200 ml pavlake za kuvanje
126 grama brašna
1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
2 limuna
so i biber po želji
Priprema piletine sa limunom:
Dva pileća prsa presecite unakrsno tako da dobijete četiri tanka fileta koja zahtevaju kraću obradu.
Posolite i pobiberite piletinu sa obe strane i uvaljajte u brašno.
Na zagrejan tiganj stavite po kašiku putera i ulja, pa pržite piletinu sa svake strane tri do pet minuta dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvadite piletinu iz tiganja, zatim sipajte malo pilećeg temeljca i ostružite sve moguće komade piletine koji su se zalepili za dno.
Zatim sipajte ostatak pilećeg bujona i pavlaku za kuvanje. Sve zajedno dobro izmešati. Posolite i pobiberite sos i dodajte sok od jednog sveže ceđenog limuna.
Vratite piletinu u sos i ostavite da se sve lagano zagreva još nekoliko minuta. Narežite preostali limun i stavite preko piletine.
Poslužite uz kuvanu testeninu. Prijatno!
Petak 29.11. – Salata od kus-kusa i tune
Sastojci za kus-kus salatu sa tunjevinom:
250 ml vrele vode
170 g kus-kusa
1 velika konzerva tunjevine u ulju
1 veliki paradajz
1 krastavac
½ malog ljubičastog luka
½ bibera
šaka maslina
so i biber po želji
sok od limuna
svež peršun po želji
Priprema kus-kus salate sa tunjevinom:
Zagrejte vodu i prelijte je preko kus-kusa. Pokrijte kus-kus i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Ako želite da kus-kus ima puniji ukus, kocku povrća možete rastopiti u vrućoj vodi pre nego što je pomešate sa kus-kusom. Očistite luk i isecite na tanke trake. Iseckajte paradajz, krastavac, biber i masline.
U velikoj činiji pomešajte povrće i tunjevinu iz konzerve zajedno sa uljem. Posolite i pobiberite i dodajte limunov sok po želji. Dodajte kuvani kus-kus, sve dobro promešajte i poslužite sa seckanim svežim peršunom. Prijatno!
Subota 30.11. – Punjene paprike omotane slaninom s roštilja
Sastojci za punjene paprike sa roštilja:
8-10 paprika
8-10 debelih kriški slanine
1 glavica crnog luka
250 g sira (parmezan ili zreli čedar)
150 g fete
Priprema punjenih paprika sa roštilja:
Isecite kriške svake paprike po dužini i ostružite semenke iznutra. Ako koristite halapenjo paprike, ostružite beli, (pikantni) unutrašnji deo – ako volite ljuto, taj deo možete iseckati i na kraju dodati u činiju sa ostalim sastojcima za fil. To možete učiniti drškom kašičice.
Sitno iseckajte isečene kriške i stavite u činiju sa sitno seckanim crnim lukom i rendanim sirom. Napunite paprike i umotajte ih u slaninu, pa ih stavite na zagrejan roštilj, poklopite i pecite 15 do 20 minuta.
Nedelja 1.12 – Cheesecake s karamelom i čokoladom
Sastojci:
Za osnovu:
90 g putera
25 Oreo kolačića
Za fil:
450 g sirnog namaza
250 ml pavlake za šlag
170 g karamel sosa
75 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Za ukrašavanje:
250 g šlaga
120 g čokolade
50 g pecana
2 kašike karamel sosa
Priprema:
Za podlogu:
Oreo kekse stavite u blender i pretvorite u fini prah i pomešajte sa otopljenim puterom. Dobijenu smesu utisnite u okrugli kalup za tortu prečnika 20 centimetara koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u frižider na oko 30 minuta da se stegne.
Za fil:
Pavlaku umutite mikserom u šlag i stavite u frižider.
U drugu posudu stavite sir sobne temperature i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U umućenu pavlaku dodajte karamel, šećer u prahu i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Šlag ručno umešajte u fil.
Fil premažite po podlozi, sve zajedno prekrijte plastičnom folijom i vratite sve zajedno u frižider na četiri do šest sati da se stegne. Otopite čokoladu u mikrotalasnoj. Stavite komadiće čokolade u posudu za mikrotalasnu pećnicu. Čokoladu obradite u mikrotalasnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, izvadite je, promešajte i vratite u mikrotalasnu dok se potpuno ne istopi. Ostavite čokoladu na stranu.
Čizkejk ukrasite otopljenom čokoladom, šlagom, karamelom i pekan pekan. Uživajte!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: