Brzi recept za letnje špagete bez previše filozofije

Foto:shutterstock

"Aglio e olio" je tradicionalno italijansko jelo na bazi testenine čije ime bukvalno označava njegove glavne sastojke – beli luk i maslinovo ulje. Ukus mu ipak produbljuje i zaokružuje čili papričica čije semenke možete izvaditi pre stavljanja u jelo ako niste ljubitelji ljute hrane.

Aglio e olio prvi put se pominje u kuvaru „Cucina Teorico-Practica“ autora Ipolita Kavalkantija iz 1837. godine, a potiče iz centralne italijanske regije Lacio. Danas je popularno u celoj Italiji, ali i ostatku sveta, piše Zadovoljna.hr.

Reč je o testenini koja se vrlo lako priprema i kod kuće, od sastojka koje verovatno već imate.

Sastojci za četiri osobe:

400 g sušenih špageta

200 ml maslinovog ulja

4 čena belog luka

1 čili papričica

so i biber

svež peršun za ukrašavanje

Priprema:

Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju, al dente u vrućoj posoljenoj vodi.

Za to vreme zagrejte ulje na niskoj temperaturi i dodajte naseckani beli luk i čili papričicu. Ako nemate čili papričicu pri ruci, možete da se poslužite i s malo čilija u prahu.

Termički obrađujte začine sve dok beli luk ne dobije zlatnožutu boju. Ako vam zagori, jelo neće imati dobar ukus, pa je važno da sve zajedno dinstate na vrlo niskoj temperaturi.

Kad je testenina gotova, kuhinjskim hvataljkama prebacite je u aromatizovano ulje. Sve dobro promešajte i posolite i zabiberite po želji.

Na kraju dodajte malo sveže iseckanog peršuna.

Poslužite uz sezonsku salatu.