![](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2024/05/08/1715161979-shutterstock_1042833175-750x500.jpg)
Pileću supu svako sprema na svoj način, ali je osnova recepta manje-više ista. Međutim, postoje i neki neočekivani dodaci koje možete da stavite u taj magični lonac, a zbog kojih će ukus biti mnogo bogatiji i upravo je ovo tajna koju sam nasledila od svoje mame, a ona od svoje.
Šargarepa, celer, paškanat, peršun, crni luk i meso – ovo je ukratko spisak osnovnih sastojaka za pileću supu kojima se na kraju dodaju rezanci i to je to, nema greške. Ipak, zašto ne eksperimentisati sa povrćkama iz bašte koje ovom jelu mogu da pojačaju i ukus i hranljivost? Upravo to je bila ideja žena u mojoj porodici koje su mi prenele recept bez kojeg ne mogu da zamislim nedeljni ručak.
Tajna je u raznovrsnim svežim namirnicama koje nabavljamo ili iz svoje bašte ili sa proverenih domaćih tezgi na lokalnim pijacama, a rezultat je jednostavno božanstven.
Pileća supa – sastojci:
![](http://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2024/05/08/1715161960-shutterstock_1864200838-1024x768.jpg)
pileća leđa
2 veće šargarepe
1 koren paškanata
1 koren peršuna
1 manji koren celera ili 1/2 većeg celera
2 stabljike celera
1 veći krompir ili 2 mala
1 mesnata crvena paprika
1 mesnata zelena paprika
1 tvrđi paradajz
srednja glavica crnog luka
kašika soli
10 zrna crnog bibera
šaka domaćih rezanaca
pola veze lista peršuna
Pileća supa – priprema:
![](http://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2024/05/08/1715161941-shutterstock_544475200-1024x682.jpg)
Očistiti krompir, šargarepu, paškanat, koren peršuna i celera, stabljike celera i crni luk. Papriku i paradajz dobro oprati i ostaviti cele.
U duboki lonac staviti pileće meso od leđa sa koskom, dodati svo povrće u komadu, osim luka. Dodati do i biber i naliti toplom vodom.
Crni luk preseći na pola i na plotni šporeta zapeći zasečenu stranu tako da zamiriše, pa ga ubaciti u lonac. Poklopiti i staviti da se kuva dok meso i povrće ne omekšaju.
Iz skuvane supe pažljivo izvaditi paradajz i papriku tako da ostanu celi, a zatim ostatak procediti.
Skuvano meso odvojiti od koske i iseći na komadiće, kao i šargarepu. Meso i šargarepu vratiti u supu i staviti ponovo da provri.
U kipuću supu dodati izdašnu šaku rezanaca. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre. Na kraju po ukusu možete da dodate i pola vezice iseckanog peršuna.
Skuvano povrće možete poslužiti sa strane uz domaći ren.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: