Hrono ishrana je godinama bila veliki trend u Srbiji, a iako deluje da u poslednje vreme nije toliko popularna, mnogi se i dalje pridržavaju njenih pravila jer ima ono što mnogi dijetalni načini ishrane nemaju - jede se odlično u velikim količinama. Beskvasni hlebovi su okosnica ove dijete i ključni su sastav najvažnijeg obroka, a to je doručak.
Da biste razumeli osnovna pravila hrono ishrane, važno je da znate da se ona pre svega bazira na satnici i kombinaciji namirnica. Doručak se jede najkasnije sat i po vremena po buđenju i treba da sadrži ugljene hidrate i masti, da bi nas dugo držali sitim, ručak čine neki jači protein i povrće, dok je večera najdijetalnija i podrazumeva lagani protein, bilo da je to pileći file, kajgana od belanaca ili riba, uz zeleno povrće. Idealan razmak između obroka treba da bude pet sati, a između obroka nema grickanja, nema užina – bar dok traje restrikcija, odnosno faza mršavljenja.
Mnogi bi za ovaj način ishrane rekli da je zapravo u pitanju zdrava i uravnotežena ishrana koju svi treba da praktikujemo i preslikava onu staru narodnu „Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, večeru daj neprijatelju“. Uz izuetak da se po pravilima hrono ishrane insistira na tome da se nijedan obrok ne sme preskakati i ključ je u tome da se tako hranimo da nikad ne budemo gladni.
Beskvasni hrono hlebovi jedan su od specijaliteta ove dijete koji su se u našoj kući ustalili kao uobičajena hrana, pa kupovni hleb jako retko uzimamo. Za poslednjih devet godina, koliko je prošlo od mog prvog ulaska u hrono svet, izučila sam sve moguće varijante pravljenja hlebova i peciva bez kvasca, a ovaj recept ostao mi je od početka do danas neprevaziđen. U pitanju je čuveni Nanin hleb.
Sastojci za beskvasni hrono hleb
400 gr speltinog brašna
100 gr ječmenog brašna
500 ml mlake vode
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike semenki golice
2 kašike semenki suncokreta
2 kašike mlevenog lana
2 kašike susama
1 prašak za pecivo
1 kašikica sode bikarbone
1 kašikica soli
Priprema beskvasnog hrono hleba
Prvo u posudi pomešajte sve suve sastojke – brašno, so, semenke, prašak za pecivo i sodu.
Nakon toga dodati vodu i maslinovo ulje i dobro promešati smesu dok ne bude kompaktna. Ne očekujte veliku gustinu kao kad mesite beli hleb, jer ova smesa treba da bude ređa.
Poklopite je i ostavite da stoji dva sata.
Uključite rernu da se zagreje na 250 stepeni Celzijusa, smesu još jednom blago izmešajte varjačom i sipajte u vatrostalnu posudu sa poklopcem, preko pek papira.
Hleb se peče okruglo sat vremena.
E sad, pošto hrono ishrana podrazumeva da se doručak jede rano izjutra, nećete imati tri po sata za pripremu hleba da biste ga jeli vrućeg. Zato možete da ostavite smesu da odstoji preko noći, uz trik da prašak za pecivo ne stavljate uveče, već neposredno pre pečenja, tako da čim ustanete, gurnite hleb u rernu i imaćete na stolu mekano zadovoljstvo koje se puši.
Sačekajte da se malo ohladi, jer se vruć hrono hleb raspada u kontaktu s nožem, pa namažite kajmakom i pospite proprženom slaninicom. Ovo će biti bomba koja će vam obeležiti dan pozitivnom energijom.
Verujte mi na reč.
***
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: