Pila sam sok od cvekle svakog dana mesec dana. Ovo je rezultat

Foto: Shutterstock, Instagram/biancalondon

Bjanka London jedna od urednica časopisa Glamor UK i direktorka web portala, a za ovaj sajt je otkrila kako joj je jedan magični napitak zamenio sve kofeinske. Na ovaj način je uspela da pobedi umor, a da izbegne prekomerni unos kafe i energetskih pića. Sem toga, uz ovaj smoothie je došlo i nekoliko drugih benefita, kao što je blistava koža. A mi vam njenu priču prenosimo u daljem tekstu.

„Na početku moram da vam kažem da sam ljubitelj kofeina. Toliko volim kafu da čak i konobar mora da me opomene koliko nije dobra za srce, pogotovo kada svako jutro u 8 sati naručim trostruki espreso sa mlekom.

Ipak, otkako sam zatrudnela, morala sam da smanjim unos. Pre toga sam uz kafu uzimala i energetske napitke, dijetalnu koka-kolu i sve što sadrži kofein kako bih pregurala dan. Sada, uz malo dete i posao, kao i samodijagnostikovan hronični umor,  očajnički sam tražila prirodan izvor energije bez kofeina.

View this post on Instagram

A post shared by Bianca Dawes (@biancalondon)

Otkriće soka od cvekle

Pronašla sam sok nazvan „borac protiv umora,“ koji se sastoji uglavnom od cvekle sa dodatkom jabuke, narandže, celera i đumbira. Čim sam počela da ga pijem, odmah sam osetila porast energije, čak sam bila i bolje raspoložena. Ranije sam svakodnevno pila zeleni sok i uvek izbegavala cveklu u korist lisnatog povrća – ali, ispostavilo se da cvekla, koju čak i Dženifer Aniston odobrava, ima niz hranljivih prednosti i da se isplati uvrstiti je u ishranu, čak i ako ne možete da podnesete njen zemljani miris ili gustu teksturu zelenih sokova.

Foto: Shutterstock

Iskustvo sa sokom od cvekle

Ja sam počela da naručujem sok od cvekle svaki dan. Naravno, ako niste lenji kao ja ili imate ograničen budžet, možete sami napraviti sok tako što ćete oprati jednu cveklu, iseći je na četiri do osam delova, i ubaciti ih u blender. Ako ne možete podneti ukus, koji je pomalo zemljan i sladak, možete dodati malo soka od narandže ili celera.

Ponekad bih popila celu flašu uz doručak (međutim, napominjem da nisam menjala nijedan obrok sokom jer je hrana moj život). Nekim danima bih polako pijuckala sok tokom celog dana, a kada bih se počastila jutarnjom kafom, čuvala bih sok od cvekle da me osveži tokom popodnevnog pada energije, oko 3 popodne, i to je delovalo kao čudo. Nakon mesec dana kombinovanja različitih rutina sa sokom od cvekle, otkrila sam da je najučinkovitiji kada se pije popodne. Za one koji, poput mene, ne vole kafu posle podne ili često posežu za slatkišima kako bi prebrodili popodnevne Zoom sastanke, toplo preporučujem da dodate ovaj sok kao alternativu za povećanje energije.

Nisam doživela nikakve negativne nuspojave, a sigurno mi nije nedostajao onaj nervozni pad energije koji često dolazi nakon ispijanja kafe. Moja koža je takođe zasijala, i pripisujem to soku od cvekle, umesto mojoj ne baš sjajnoj nezi kože.

View this post on Instagram

A post shared by Bianca Dawes (@biancalondon)

Prednosti soka od cvekle

Pričala sam o mom ličnom iskustvu sa sokom od cvekle, ali koje su zapravo zdravstvene prednosti? Evelina Sabonaitajt, klinička nutricionistkinja, tvrdi da je sok od cvekle „pravi eliksir pun hranljivih sastojaka.“

Evo nekih od prednosti soka od cvekle prema njoj i dr Kejti Kasrai, jednoj od doktorki u London General Practice.

Bogata vitaminima i mineralima: Sok od cvekle je pravo bogatstvo esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu (vitamin B9), mangan, kalijum, gvožđe i vitamin C.

Podstiče zdravlje srca: Sadržaj nitrata u cvekli se u telu pretvara u azotni oksid. Ovaj spoj pomaže širenju krvnih sudova, poboljšavajući protok krvi i smanjujući krvni pritisak, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Podržava zdravlje jetre: Sok od cvekle sadrži betain, koji pomaže u zaštiti jetre od toksina i smanjuje upale.

Zdravlje kostiju: Sok od cvekle je bogat nitratima, koji su neophodni za zdravlje kostiju i sadrži hranljive sastojke koji su korisni za kosti, uključujući folat, vitamin C, magnezijum i bakar.

Poboljšava sportske performanse: Sok od cvekle sadrži visoke koncentracije nitrata, koji se nakon konzumacije pretvaraju u azotni oksid. Vazodilatacijski efekat azotnog oksida na krvne sudove može povećati isporuku kiseonika i hranljivih materija do mišića i raznih organa, što doprinosi poboljšanju sportskih performansi.

Smanjuje stres i anksioznost: Cvekla sadrži uridin, supstancu koja pomaže u održavanju normalnih nivoa dopamina. Dopamin je neurotransmiter koji pomaže u regulisanju zdravlja mozga i kontroliše centre za nagradu, emocije i zadovoljstvo u mozgu.

Visok sadržaj vlakana: Vlakna su esencijalna za održavanje dobrog mikrobioma u crevima, što pomaže u varenju i prevenciji zatvora, a takođe pomaže onima koji imaju probleme sa varenjem, kao što su upalne bolesti creva.

View this post on Instagram

A post shared by Bianca Dawes (@biancalondon)

Prema Li Mičel, nutricionistkinji i fitnes ambasadorki, sok od cvekle je dobio značajnu pažnju u svetu nutricionizma zbog svojih potencijalnih prednosti u povećanju energije.

„Jedna od ključnih prednosti konzumiranja soka od cvekle je njegova sposobnost da poveća nivo energije“, kaže Mičel. „Ovo se može pripisati prisustvu dijetetskih nitrata u cvekli, koji se u telu pretvaraju u azotni oksid. Azotni oksid igra ključnu ulogu u vazodilataciji, širenju krvnih sudova. Ovaj poboljšani protok krvi može dovesti do pojačane isporuke kiseonika i hranljivih materija do različitih tkiva – uključujući mišiće – što može rezultirati povećanom proizvodnjom energije i smanjenjem osećaja umora tokom fizičkih aktivnosti.“

Pored potencijala za povećanje energije, sok od cvekle nudi niz drugih zdravstvenih beneficija. Bogat je esencijalnim hranljivim sastojcima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi. „Ovi sastojci doprinose opštem zdravlju i blagostanju podržavanjem imunog sistema, pomaganjem u procesima detoksikacije i promociji zdravlja kardiovaskularnog sistema,“ navodi Mičel. „Visok sadržaj antioksidanasa – posebno betalaina – u soku od cvekle može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upala u telu.“

Foto: Shutterstock

Da li postoje negativni efekti konzumiranja soka od cvekle

Kao i sa bilo kojim drugim prehrambenim sastojkom, Mičel kaže da je važno biti svestan potencijalnih negativnih efekata. Iako sok od cvekle može biti odličan dodatak uravnoteženoj ishrani, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

Kamen u bubregu: Cvekla je prirodno bogata oksalatima, jedinjenjima koja mogu doprineti formiranju bubrežnih kamenaca kod osetljivih osoba. Ako imate istoriju bubrežnih kamenaca ili ste skloni njihovom razvoju, preporučuje se da sok od cvekle konzumirate umerenim količinama i konsultujete se sa lekarom.

Nivo šećera u krvi: Cvekla ima umereno visok sadržaj prirodnih šećera, pa konzumiranje velikih količina soka od cvekle može potencijalno uticati na nivo šećera u krvi, posebno kod osoba sa dijabetesom. Važno je pratiti nivo šećera u krvi i konsultovati.

Poremećaji gastrointestinalnog trakta: Neki ljudi mogu iskusiti gastrointestinalne nelagodnosti, kao što su nadimanje ili dijareja, kada konzumiraju previše soka od cvekle. Postepeno uvođenje soka od cvekle u vašu ishranu može pomoći vašem digestivnom sistemu da se prilagodi“, zaključuje ona.

Preuzeto sa Glamour UK

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram