Bećarac ili sataraš je došao u Srbiju iz Mađarske, a uveliko je bio rasprostranjen još u 19. veku. Najčešće pitanje oko kojeg se polemiše je da li se ovaj specijalitet, koji je poznat i kao bećar-paprikaš, sprema sa jajima.
Kako god da ga zovete, bećarac je među omiljenim letnjim jelima jer su tada paprike, paradajz i luk sveži i u sezoni. Upravo to su osnovni sastojci, često uz dodatak začina i ponekad drugih povrćki, što ga čini bogatim i ukusnim obrokom.
Jedna od posebnosti bećarca, odnosno sataraša je njegova jednostavnost, što ga čini savršenim za pripremu kod kuće, posebno za porodične obroke. U mnogim domaćinstvima je deo svakodnevnog menija tokom letnjih meseci, a može biti serviran kao prilog uz meso ili kao glavno jelo samo sa hlebom ili nekim drugim dodatkom.
Da li u bećarac idu jaja?
Zanimljivo je da se priprema bećarca može razlikovati od regiona do regiona, s različitim varijacijama u začinima i dodatnim sastojcima. Neko dodaje patlidžan, tikvice i šargarepu, neko jaja, ali osnova ostaje ista.
Ova regionalna raznovrsnost dodaje šarm i karakter ovom jednostavnom jelu, koje je duboko ukorenjeno u kulinarskoj tradiciji Balkana. U suštini, bećarac nije samo obrok, on je deo kulturne baštine, simbol topline domaće kuhinje i zajedničkih porodičnih trenutaka.
Sastojci za bećarac:
2-3 crvene paprike
2-3 zelene paprike
2 srednja paradajza
1 veliki crni luk
2-3 čena belog luka (po želji)
3-4 kašike maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
so i biber po ukusu
1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice (po želji)
1 kašičica šećera (opciono, za balansiranje kiselosti paradajza)
svež peršun za serviranje
Priprema:
Operite i očistite paprike, a zatim ih iseckajte na tanke trakice. Paradajz operite, skinite kožicu (možete ga blanširati da se lakše skine) i iseckajte na kockice. Crni luk sitno iseckajte, a beli luk, ako koristite, sitno naseckajte ili izgnječite.
U velikom tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Savet je da se jelo priprema u većem tiganju jer će tako tečnost brže ispariti.
Dodajte u ulje iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte papriku i povremeno mešajte, dinstajući sve još 10-ak minuta. Zatim ide paradajz koji se krčka pet minuta i na kraju dodajte iseckani beli luk i pržite još 1 minut, pazeći da ne zagori.
Smanjite temperaturu i pokrijte tiganj. Kuvajte sve zajedno na laganoj vatri još 15-20 minuta, dok se povrće potpuno skuva i svi ukusi se sjedine. Povremeno promešajte.
Kada je povrće mekano i svi ukusi su se lepo povezali, proverite začine i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Poslužite sataraš topao, garniran svežim seckanim peršunom, ako želite.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: