Jedna čaša ovog soka dnevno snižava pritisak, ubrzava varenje i topi masti: Zovu ga žuto zlato i savršen je letnji napitak

sok od ananasa
Foto: Ildi Papp / Panthermedia / Profimedia

Ovaj savršen letnji napitak sadrži pravu eksploziju vitamina, enzima i minerala koji pomažu u revitalizaciji i pomlađivanju svake ćelije našeg tela.

Ananas svako možemo svrstati u egzotično voće slatkastog i aromatičnog ukusa i primamljivog izgleda. Ali osim ukusa, još je nešto važnije što ovo voće čini fantastičnom namirnicom koju bi trebalo što češće konzumirati. Naime, ananas u sebi sadrži pravu eksploziju vitamina, enzima i minerala koji pomažu u revitalizaciji i pomlađivanju svake ćelije našeg tela.

Na sajtu Živim.hr izdvajaju zdravstvene dobrobiti soka od ananasa.

U kojoj god ga kombinaciji jeli, ili samog ili kao prilog raznim salatama, nećete pogrešiti, a u njegovoj egzotici biste mogli uživati ispijajući fini sok koji ste sami napravili. Puno je razloga zašto ovaj bogati žuti napitak može poboljšati naše sveukupno zdravlje, a u nastavku je nekoliko njih.

Poboljšava probavu

Ananas sadrži grupu probavnih enzima nazvanih bromelain, koji uspješno deluju na probleme s otežanom probavom i zatvorom. Enzimi bromelain razgrađuju proteine ​u gradivne blokove, uključujući amino-kiseline. To omogućuje pravilnu probavu i apsorpciju proteina.

Jača kosti

Ananas je izvrstan izvor mangana, minerala važnog za naše kosti i zglobove. Istraživanjem je utvrđeno da ovaj mineral smanjuje gubitak koštane mase kod ljudi s osteoporozom i da smanjuje bol od osteoartritisa. Samo jedna čaša njegovog soka sadrži više od 73 odsto naših dnevnih potreba za manganom.

Čuva srce

Još jedna moć koju u sebi skriva ananas su antioksidansi koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Antioksidansi se bore protiv oksidativnog stresa neutrališući slobodne radikale. Bez antioksidanasa ti radikali uzrokuju oštećenje ćelija i organa i slabi imunosistem. Osim toga, ananas je bogat vitaminom C, flavonoidima i fenolnim kiselinama, a studije su otkrile da je već pomenuti bromelain efikasan i kod kardiovaskularnih bolesti.

Pospešuje mršavljenje

Idealna poslastica koja pritom pomaže u mršavljenju, zvuči dobro, zar ne? Da, sve to je ananas. Studija sprovedena na životinjama otkrila je da sok od ananasa može smanjiti stvaranje masti i povećati razgradnju. Međutim, potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdili ovi rezultati.

Smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska

Sok od ananasa ima visok udeo kalijuma i nizak udeo natrijuma, što ga čini korisnim za osobe s visokim krvnim pritiskom. Što više kalijuma jedete, više natrijuma gubite urinom. Kalijum takođe ublažava napetost u sluznici zidova krvnih sudova, što dodatno pomaže u snižavanju nivoa krvnog pritiska.

Ublažava simptome artritisa

Bromelain koji u sebi sadrži jaka protivupalna svojstva može olakšati upalne procese kod osoba s artritisom, zaključili su istraživači u ovom istraživanju.

Može povećati nivo serotonina

Ananas nam pruža dobar razlog za osmeh, a iza toga se krije odličan izvor triptofana, koji se u crevima i mozgu pretvara u serotonin. Serotonin, hormon sreće, ima značajnu ulogu u regulaciji raspoloženja i kognicije. Nizak nivo serotonina povezuje se s problemima pamćenja, pa čak i depresijom.

Brže zarastanje rana

Istraživanja sprovedena na ljudima i životinjama otkrila su da lokalna primena bromelaina može biti korisna u lečenju opekotina na koži, dok druge studije ukazuju na to da bi bromelain mogao biti terapijski za povrede mekog tkiva, posebno kod bolova u mišićima nakon vežbanja i modrica.

Ova idealna letnja poslastica pomoći će još i kod:

simptoma astme

zdravlja kože

smanjiće rizik od razvoja makularne degeneracije

smanjiće upalu

ojačaće imunosistem

smanjiti rizik od malignih bolesti

Nutritivna vrednost ananasa

U 100 grama ove tropske rapsodije naći ćete svega 13 grama ugljenih hidrata, 0,1 grama masti, 0,5 g belančevina, 1 mg natrijuma, 109 g kalijuma, 47,8 mg vitamina C, 0,3 mg gvožđa, 12 mg magnezijuma i 13 mg kalcijuma.

Napravite svoj sok od ananasa

Komadiće ananasa stavite u blender i napravite svoj savršen letnji sok.

A možete se poigrati s pripremom i na ovaj način:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram