Koliko je ananas dobar za gubitak kilograma

ananas
Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Ananas je veoma ukusno voće, idealan je dodatak smutijima i ovsenim kašama. Osim toga, pripada grupi veoma hranjivih namirnica i prepun je esencijalnih vitamina i minerala.

„Ananas je tropsko voće koje sadrži vitamin C, vitamine B, vlakna i mangan. Ovo voće takođe sadrži bromelain, probavni enzim koji pomaže u probavi proteina“, kaže dijetetičarka Ilis Šapiro.

Bromelain deluje kao proteaza, enzim koji razgrađuje molekule proteina na njihove građevne blokove, poput aminokiselina i malih peptida. Jednom kad se proteini razgrade, lakše se apsorbuju u tanko crevo.

Pročitajte još:

Takođe, deluje protivupalno, što može da pomogne u ublažavanju bolova. To je posebno korisno za one koji imaju artritis, objašnjava Šapiro.

Osim toga, „mangan je sjajan za zdravlje i gustinu kostiju“, dodaje ona, što može da smanjiti rizik od osteoporoze kasnije u životu, piše Men’s Health.

Jedna šoljica ananasa sadrži oko 78,9 miligrama vitamina C, kao i 2,3 grama vlakana, zajedno sa 2,6 miligrama mangana.

Na kraju, ananas sadrži malo kalorija, dosta vlakana i veliki postotak vode, pa će moći da vas veoma brzo zasiti, što bi vam moglo pomoći da izbegnete prejedanje.

Vlakna će podstaći rad probave, a samim time i sagorevanje kalorija, pa je upravo ananas dobar saveznik ako želite da izgubite kilograme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram