Aktivnosti koje se preporučuju kod osoba koje boluju od diskus hernije?

Foto: Shutterstock

Disk hernija je stanje koje može izazvati bol i nelagodnost u donjem delu leđa, kukovima i nogama. Diskus hernija se može pojaviti u bilo kom delu kičme, ali se najčešće javlja u donjem delu leđa. Simptomi uključuju lokalizovani bol, utrnulost i peckanje u rukama i nogama.

Opcije lečenja mogu uključivati fizikalnu terapiju, lekove i operaciju u zavisnosti od težine simptoma.

Važno je da ljudi koji pate od ovog stanja ostanu aktivni kako bi održali svoje zdravlje i kondiciju. Međutim, aktivnosti treba pažljivo birati jer određene vežbe mogu pogoršati simptome diskus hernije.

Prateći određene aktivnosti koje se preporučuju osobama koje pate od diskus hernije, pojedinci mogu poboljšati svoje opšte blagostanje dok izbegavaju dalje oštećenje kičme.

Ove aktivnosti uključuju istezanje, aerobne vežbe sa malim uticajem, trening snage, jogu i pilates. Svaka od ovih aktivnosti ima svoje prednosti koje mogu pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju pokretljivosti dok jačaju mišiće jezgra koji podržavaju kičmu.

Kako sobni bicikli za vežbanje mogu da pomognu kod diskus hernije

Sobni bicikli za vežbanje su odličan način za ublažavanje bolova izazvanih diskus hernijom. Oni pružaju aerobne vežbe sa malim pritiskom, koje mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju mobilnosti.

Kada se pravilno koriste, bicikli za vežbanje mogu pomoći u jačanju mišića oko kičme i smanjenju pritiska na kičmu izazvanih diskus hernijom.
Prilikom odabira sobnog bicikla za vežbanje, važno je uzeti u obzir faktore kao što su nivo udobnosti i opseg pokreta. Ležeći bicikli pružaju udobniju vožnju sa manje pritiska na leđa nego uspravni bicikli.

Spin bicikli su takođe popularan izbor za one sa bolovima u leđima jer omogućavaju intenzivniji trening za kraće vreme.

Važno je konsultovati se sa lekarom pre nego što se započne bilo koja vrsta programa vežbanja kada pacijent boluje od diskus hernije.

Smernice za pravilnu upotrebu treba poštovati kada koristite sobni bicikl za vežbanje kako bi bili sigurni da ne pogoršavate svoju povredu ili izazivate dalje oštećenje kičme.

Koje druge aktivnosti sa malim naporima se preporučuju za ublažavanje bola kod diskus hernije?

Diskus hernija može biti bolna i iscrpljujuća, što otežava obavljanje čak i najosnovnijih aktivnosti.

Na sreću, postoje razne aktivnosti sa malim naporima koje mogu pomoći u ublažavanju bolova i nelagodnosti.

Ove aktivnosti uključuju jogu, plivanje i vežbe sa manjim naprezanje koje sve mogu pomoći u poboljšanju snage, fleksibilnosti i mobilnosti, istovremeno pružajući olakšanje od bolova.

Joga i plivanje su dva od najpopularnijih oblika vežbi koje mogu pomoći u smanjenju bolova povezanih sa ovim stanjima. Obe obezbeđuju nežno istezanje, jačanje i opuštanje koje mogu pomoći u podršci kičmi i smanjenju pritiska na diskus herniju ili ispupčene diskove.

Pored toga, joga i plivanje nude kardiovaskularne prednosti koje mogu poboljšati opšte zdravlje i blagostanje.

Kako da ostanete bezbedni dok radite vežbe ili aktivnosti sa diskus hernijom

Vežbanje kada bolujete od diskus hernije može biti težak i potencijalno opasan zadatak. Važno je preduzeti neophodne mere predostrožnosti kako biste bili sigurni dok radite bilo kakve aktivnosti.

Ovo uključuje razumevanje vrsta vežbi i aktivnosti koje su bezbedne za izvođenje, kao i pravilan oblik i tehniku za te vežbe. Pored toga, važno je znati kada je vreme da prestanete ili napravite pauzu od vežbanja.

Vežbanje je suštinski deo lečenja diskus hernije. Međutim, važno je da se vežba bezbedno i sa oprezom kako biste izbegli dalje povrede i nelagodnost.
Kada su u pitanju aktivnosti ili vežbe koje uključuju kičmu, postoje neki važni koraci koje treba da preduzmete da biste ostali bezbedni.

Važno je da odvojite vreme tokom dana da se odmorite i uradite vežbe istezanja koje mogu pomoći da vaši mišići budu jaki i fleksibilni.

Pored toga, važno je održavati odgovarajuću ishranu, dovoljno spavati i ograničiti aktivnosti koje zahtevaju podizanje teškog tereta ili uvrtanje.
Uz ove savete i odgovarajuće medicinske savete, život sa diskus hernijom ne mora da bude težak.