Ako ste preterali s hranom za doček, ova tri napitka će vas spasiti i pripremiti za drugo poluvreme

Sva sreća, ima leka.

S obzirom na to da smo obavili tek prvi deo prejedanja i da nas za koji dan čeka nastavak slavlja, delimo s vama tri jednostavna napitka ili tzv. lekova koji će vas spasiti.

Iako je većina predano vežbala čitavog decembra na zabavama i zakuskama, novogodišnji ručak ipak je tradicionalno ostavio i negativnih tragova na one manje spremne. Bol u želucu, kao i osećaj da ćete pući, česte su teme prvog dana nakon praznika.

S obzirom na to da nas tek čeka pravoslavni Božić, pa Srpska nova godina, delimo s vama nekoliko jednostavnih kućnih lekova koji će vas spasiti.

Foto: Shutterstock

Težina u želucu nastaje u kombinaciji prebrzog, prečestog i preteranog jedenja, naročito teške, slatke i začinjene hrane uz – najčešće – dugo sedenje ili lešanje.
Evo kako da se rešite težine u želucu jednostavnim napicima od prirodnih sastojcaka koje već imate kod kuće, piše Pun kufer.

Limunada s kurkumom

Foto: Shutterstock

Sveži sok limuna blagotvorno će delovati na vaš želudac, a kajenski biber i kurkuma podstaći će jetru da počisti vaš organizam, pa će ovaj napitak dobro doći svakome ko pati od gorušice, bola u želucu ili nadutosti. I ovaj napitak poslužite nakon jela.
Recept: U čašu tople vode s limunovim sokom dodajte prstohvat kajenskog bibera i prstohvat kurkume, promešajte i popijte.

Čaj od komorača

Foto: Shutterstock

Semenke komorača donose trenutno olakšanje kod mučnine i grčeva u želucu, a ako ih ne volite žvakati, vrlo jednostavno možete napraviti čaj. Pijte ga tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Recept: U šolju prokuvane vruće vode dodajte jednu kašičicu semenki komorača. Poklopite i ostavite od 8 do 10 minuta pa procedite.

Napitak od pirinča

Foto: Shutterstock

Tečnost od pririnča smatra se jednim od najboljih domaćih lekova za želudačne tegobe, a uz to i pročišćava telo. Sigurno ste se nekada tokom života susreli s ovim efikasnim iako malo bljutavim “lekom”. Topli napitak pijuckajte pomalo tokom dana.

Recept: Skuvajte pririnač, pomerite lonac s vatre, poklopite i pustite da odstoji od 3 do 5 minuta. Procedite vodu od kuvanja pirinča u termos.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram