Saznajte kako da pripremite ajran, popularni turski jogurt.
Ajran je najpoznatiji mlečni napitak koji vodi poreklo sa turskih prostora, važi za izuzetno zdravo piće, naročito u održavanju krvnog pritiska.
Bogato začinjena bliskoistočna hrana nije dobar prijatelj našem nežnom digestivnom traktu. Zato je turski narod tokom godina razvio osvežavajući napitak – ajran – koji potpomaže varenje, a istovremeno deluje i kao probiotik.
Ajran se, pored Turske, na Balkanu pije i u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, gde se zove isto ajran, u Grčkoj, gde se zove ajrani, i u Albaniji, gde se zove džale (dhallë). U zapadnoj Evropi je popularan u Nemačkoj zbog turske manjine, mada se pije i u Rusiji, ali oaza ajrana zapravo je na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. Azarbejdžan, Kirgizija, Turkmenistan, Liban, Izrael, Irak, Jordan – svi imaju svoj ajran, razlika je uglavnom u terminologiji, piše City Magazine.
Recept za turski ajran
Sastojci:
kiselo mleko
hladna voda
so
Umesto kiselog mleka možete koristiti i običan jogurt, ali trudite se da pronađete što gušći.
Priprema:
Koliko god da stavite kiselog mleka, recimo da je to pakovanje od pola kilograma, toliko dodajte i hladne vode. Možete po ukusu staviti manje ili više vode, ali za početak stavite pola-pola. Zatim dodajte so koja ajranu daje karakterističan ukus.
Ako planirate da spremite litar ajrana, treba da dodate 5-10 grama soli. Vremenom ćete ući u štos i po želji dodavati soli, ali bez soli u ajranu se ne može.
Kada sve sastojke stavite, recimo, u bokal, to je pola posla.
Druga polovina posla je to izmešati. Možete koristiti štapni mikser ili blender. Bitno je da se na ajranu napravi pena.
Ajran možete odmah piti, ali ga možete i dodatno ohladiti u frižideru. Bitno je da ga pre pijenja promešate.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: