5 gastro stvari koje obavezno morate doživeti u Parizu

Foto: Petr Kovalenkov / Alamy / Alamy / Profimedia

U Parizu ima mnogo specijalizovanih prodavnica za prodaju sireva, ali u njima uglavnom ne možete konzumirati sir na licu mesta. E pa, u prodavnici La Vache dans les Vignes to možete. Reč je o maloj radnji sa sirom i vinskom baru koji se nalazi u 10. arondismanu, a ime joj znači „Krava u vinogradu“.

Kad već putujete u Grad svetlosti, šteta je ne uživati u svim gastronomskim radostima koje Pariz nudi. Naravno da ćete uživati u kroasanima i mnoštvu pekarskih proizvoda, a donosimo samo neke od načina na koji ćete parišku gastronomiju upoznati u najboljem svetlu…

Pariški food tour

Isprobavanje različitih vrsta hrane, sjajan je način za upoznavanje grada ili zemlje, a u Parizu naravno, postoje brojne gastronomske ture. Čak, čini se kako bi se isplatilo turu uzeti odmah po dolasku, da vas ona upozna s Parizom.

Razgledanje znamenitosti i uživanje u jelu

Nema boljeg načina za spajanje dva sjajna pariška iskustva u jedno. Naime, nudi se uživanje u gurmanskom obroku u autobusu na sprat. Kompanija koja nudi ovo zabavno i ukusno iskustvo zove se Bustronome.

Sada se možete voziti autobusom i za to vreme jesti ručak od četiri jela, večeru od šest ili nedeljni branč. Dok jedete, autobus će proći pored svih vrhunskih znamenitosti Pariza. Svaka od znamenitosti na putu nudi kratku audio poruku koju možete poslušati.

Možda mislite da je ovo iskustvo izuzetno turističko, ali to je jako daleko od istine jer ćete se osećati kao da ste u finom restoranu i jedino trebate uživati u pogledu i obroku.

Pijaca Rue Mouffetard

U užurbanom i živopisnom 5. arondismanu Pariza smeštena je Rue Mouffetard, jedna od najboljih pijaca s hranom u gradu. Najbolje je posetiti između 10 i 13 sati, po mogućnosti u subotu ujutru, kad je ulica prepuna meštana i posetioca.

Pronaći ćete niz voća i povrća, mnoge izvrsne kafiće na otvorenom, prodavnice specijalizovane za prodaju sireva, vinoteke, itd. Ipak, ako slučajno ne stignete do ove pijace, ne brinite, ima i drugih izvrsnih. Smeštena u blizini u 6. arondismana je Marché Raspail, još jedna pijaca hrane kojom možete prošetati.

Uživajte u francuskom siru

U Parizu ima mnogo specijalizovanih prodavnica za prodaju sireva, ali u njima uglavnom ne možete konzumirati sir na licu mesta. E pa, u prodavnici La Vache dans les Vignes to možete. Reč je o maloj radnji sa sirom i vinskom baru koji se nalazi u 10. arondismanu, a ime joj znači „Krava u vinogradu“.

Isprobajte Camembert, Morbier, Cantal ili Saint-Nectaire u kombinaciji s ljupkim Bordeauxom, ili neki drugi sir u kombinaciji s drugim vinom. Slušajte ljubazno osoblje i greške neće biti.

Moulin Rouge

Možda je turistički, ali Moulin Rouge je i dalje zabavna aktivnost za večer u Parizu. Ovde vam se nudi uživanje u francuskoj gurmanskoj večeri od tri jela (postoje tri različita jelovnika), a zatim uživanje u šampanjcu dok vas očarava kabare, prenosi PunKufer.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram