4 stvari koje radim da ne bih jela na nervnoj bazi: Savet naše nutricionistkinje težak onoliko koliko imate kila viška

Foto: Printscreen/Instagram/ nadavogt

Nutricionistkinja Nada Vogt otkriva 4 navike uz pomoć kojih možete da kontrolišete emocionalno prejedanje.

Naša poznata nutricionistkinja, Nada Vogt, često podseća da zdrava i izbalansirana ishrana ne podrazumeva uzdržavanje od hrane koju volimo – već nivelisanje i većinsko unošenje namirnica bogatih hranljivim materijama.

Ona je na svom Instagram profilu podelila 4 navike koje olakšavaju situacije kada nam hrana dolazi kao uteha, a mi prenosimo šta je rekla.

„Naravno da i ja kao i svaka druga osoba na svetu nekada jedem iz čisto emotivnih razloga. To je nešto što treba da prihvatite, ne postoji osoba na svetu koja nikada ne jede iz emotivnih razloga.

Samo što neki od nas to rade češće, a neki ređe. Emotivno jedenje jeste samo jedna duboko usađena navika. Iako je duboko usađena i čini se da skoro pa i nemamo kontrolu nad njom, može se i te kako iskoreniti, kao i svaka druga nekorisna navika. To se postiže manjim promenama u rutini i sa puno strpljenja i konzistentnosti.

A evo neke od navika koje možete da uvedete kako biste indirektno smanjile potrebu za emotivnim jedenjem.

Navika 1

Jedem hranu koju volim. Sva koju volim je deo moje balansirane ishrane i nikada se ne vodim idejom da sebi bilo šta uskraćujem, jer kada jesam to radila, uvek bih se prejedala i imala osećaj „van kontrole“ pred tom namirnicom.

Navika 2

Dovoljno sna. Iako mi je u ovom periodu života to izazovniji zadatak, našla sam neki ritam i način da ga imam dovoljno. Čim nemam dovoljno sna primećujem kod sebe potrebu za hranom i onda kada nisam fizički gladna.

Navika 3

Svesnost. Iako može da zvuči kao kliše, primetila sam značajnu razliku u odnosu prema hrani onda kada sam u dosluhu sa signalima svog organizma (sitost / glad) kao i kada svesno prepoznajem da mi se trenutno nešto jede iz emotivnih razloga. Kada nisam prisutna, uzimanje hrane je po automatizmu, a onda tek kasnije primećuješ „šta se desilo“.

Navika 4

Redovan pokret. Ne samo da bi dodatno pravila energetsku potrošnju ili sagorevala unete kalorije. Meni pokret jako mnogo utiče na raspoloženje, kada pokrećemo telo luče se endorfini koji utiču na raspoloženje i meni lično umanjuju stres. Nekada je to hodanje, trčanje, trening sa dodatnim opterećenjem, joga, pilates, hajking i bicikl kao prevozno sredstvo.

Ovo su samo neke osnove, postoji naravno bezbroj ideja. Sve u svemu, svodi se na to da jedete hranu koja vam prija i koju volite i da brinete o svom fizičkom mentalnom zdravlju“, zaključuje Nada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram