3 namirnice za koje svi misle da su dijetalne, a zapravo se od njih gojimo

zdrava hrana
Foto: KHAPGG / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Prema rečima stručnjaka, ove tri namirnice imaju nizak udeo masti i vrlo su nezdrave.

Trend ishrane s niskim udelom masti iz 80-ih i 90-ih možda je imao dobre namere, ali današnji zdravstveni stručnjaci veruju da je napravio više štete nego koristi.

Iako je ideja bila smanjiti unos kalorija, sada znamo da to nije baš tako. Neke masti, kao što su omega-3 masne kiseline i mononezasićene masti, imaju ogromne zdravstvene prednosti, poput smanjenja upale i doprinosa zdravlju srca.

Bez obzira na vrstu, mast nije nešto što bi trebal da u potpunosti izbacimo iz ishrane. To je makronutrijent neophodan za ljudski život. Međutim, neki proizvođači hrane nastavljaju da proizvode nemasne verzije svojih proizvoda, koje su zapravo vrlo nezdrave.

Preliv za salatu s malo masnoće

Ako niste umereni, prelvom za salatu lako možete uneti mnogo kalorija jer je većina napravljena od ulja. Budite oprezni s nemasnim prelivima.

Neki nadoknađuju nizak udeo masnoće dodavanjem zaslađivača i skroba, ali i dugom listom veštačkih boja i konzervanasa.

Supa iz kesice niske masnoće

Samo zato što je supa lagana ne znači da je dijetalna. Mnoge supe u kesicama pune su natrijuma i imaju vrlo malo proteina. Stoga napravite sami supu kod kuće i izbegavajte one iz kesice.

Integralne grickalice

Iako nemasni čips, perece ili grickalice mogu imati manje kalorija od onih visokomasnih verzija, jedna stvar se ne menja: ove namirnice su visoko prerađene.

Zao dobro pogledajte etikete da vidite šta je na njima. Čitajte tačne sastojke na pakovanju, piše Story.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram