3 ukusna jela na kašiku koja smiruju nervozna creva i regulišu varenje

Jela koja smiruju nervozna creva
Gulaš Foto: Shutterstock

Nervozna creva mogu biti izvor velikih neprijatnosti, a pravilna ishrana značajno doprinosi smanjenju simptoma. Jela koja se lako vare, poput supa i variva na kašiku, mogu pružiti olakšanje i podršku probavnom sistemu, posebno kod osoba koje pate od iritabilnog kolona (IBS).

Koristeći sastojke poput đumbira, kurkume ili bujona od kostiju, koji ne samo da pomažu u smanjenju upala i poboljšanju varenja, već i pružaju nutritivne vrednosti, učinićete svom organizmu uslugu na kojoj će vam biti i više nego zahvalan.

Osobe koje pate od sindroma nervoznih creva (Irritable Bowel Syndrome – IBS) odlično znaju koliko je važno razumeti vezu između mozga i creva, i prepoznati okidače IBS-a. To dalje koristimo kao smernicu za pripremu obroka koji podržavaju zdravlje creva i poboljšavaju opšte stanje organizma.

Podsetite se kako izgleda dijeta za nervozna creva, a uz jednostavne tehnike pripreme hrane i pažljivo jedenje, ova jela mogu biti pravi saveznik u svakodnevnom životu.

Koja hrana je najbolja za nervozna creva

Kada je u pitanju borba protiv nervoznih creva, postoje namirnice koje se izdvajaju kao najjači saveznici u ublažavanju simptoma.

Foto: Shutterstock

Đumbir: prirodni antiinflamator koji smanjuje mučninu i umiruje stomak.

Kurkuma: sadrži kurkumin koji ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Nana: pomaže u smanjenju simptoma IBS-a opuštanjem creva.

Bujon od kostiju: bogat mineralima i aminokiselinama koje podržavaju zdravlje creva.

Povrće sa niskim sadržajem FODMAP-a (skraćenica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, ugljene hidrate koji mogu da izazovu probavne smetnje kod osoba sa IBS) – šargarepa, spanać, bundeva i tikvice najmanje izazivaju nadutost i gasove.

3 jela na kašiku koja smiruju nervozna creva

Juneći gulaš

Jela koja smiruju nervozna creva
Gulaš Foto: Shutterstock

Sastojci:

500 g juneće mesa (npr. but ili plećka), isečenog na kockice

2 kašike maslinovog ulja

1 šolja seckanih zelenih listova praziluka

2 veće šargarepe

2 srednja krompira isečena na kockice

1/2 šolje paradajz pirea (bez dodataka)

1/2 šolje goveđeg bujona (pravljenog sa niskim sadržajem FODMAP-a, dakle bez luka)

1 lovorov list

1 kašičica sušene majčine dušice

1 kašičica aleve paprike

so i biber po ukusu

malo peršuna

1/2 šolje vode (po potrebi)

Kako se sprema juneći gulaš za nervozna creva:

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte juneće kockice i pržite ih dok ne dobiju lepu smeđu boju sa svih strana. Izvadite meso i stavite ga na stranu.

U istoj šerpi propržite listove praziluka dok ne omekšaju, dodajte šargarepu i krompir. Pržite povrće 2-3 minuta, dok spoljašnjos ne omekša.

Vratite meso u šerpu, dodajte paradajz pire, sušenu majčinu dušicu, alevu papriku, lovorov list, so i biber. Promešajte sve dobro i na kraju dodajte goveđi bujon i vodu, ako je potrebno, da se sve pokrije. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući, dok meso ne postane mekano. Vodite računa da ne mešate previše, kako bi komadi mesa i povrća ostali celoviti.

Prilikom serviranja ukrasite sa listićima svežeg peršuna.

Potaž od bundeve i đumbira

Jela koja smiruju nervozna creva
Potaž od bundeve i đumbira Foto: Shutterstock

Sastojci:

500 g bundeve (oljuštene i isečene na kocke)

1 kašika maslinovog ulja

pola šolje sitno seckanih zelenih listova praziluka ili mladog luka

1 kašičica svežeg rendanog đumbira (ili 1/2 kašičice sušenog đumbira)

1 šolja bujona od povrća (sa niskim sadržajem FODMAP-a, dakele bez luka)

1/2 šolje kokosovog mleka (nezaslađenog)

so i biber po ukusu

1/2 šolje vode (po potrebi)

peršun za dekoraciju (po želji)

Kako se sprema potaž od bundeve i đumbira:

U velikoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte listove luka i propržite dok ne omekša. Dodajte isečenu bundevu i pržite je 3-4 minuta dok ne počne da omekšava.

Dodajte svež rendani đumbir i propržite još minut, dok ne počne da se oseća miris.

U šerpu dodajte bujon od povrća i vodu, tako da tečnost pokrije povrće. Pokrijte šerpu i kuvajte na srednje laganoj vatri 20-25 minuta, dok bundeva ne postane mekana.

Kada je bundeva mekana, sklonite šerpu sa vatre i koristite štapni mikser da sve dobro izblendate u glatki krem. Ako je supa previše gusta, dodajte još malo vode ili bujona do željene konzistencije.

Vratite supu na vatru, dodajte kokosovo mleko i dobro promešajte. Kuvajte još 5 minuta, dodajte so i biber po ukusu.

Poslužite toplo, ukrasite sa malo svežeg peršuna po želji.

Pileća čorba sa kurkumom

Jela koja smiruju nervozna creva
Pileća supa sa kurkumom Foto: Shutterstock

Sastojci:

500 g pilećih grudi bez kostiju i kože, isečenih na kockice

2 kašike maslinovog ulja

2 šargarepe, isečene na kolutove

2 stabljike celera, isečene na male komade

1/2 šolje spanaća (po želji, možete koristiti i drugo povrće sa niskim FODMAP-om)

1 kašičica kurkume u prahu

1/2 kašičice đumbira u prahu (opciono)

1/2 kašičice soli (po ukusu)

1/4 kašičice crnog bibera

1,5 l pilećeg bujona (low FODMAP)

Peršun za dekoraciju (po želji)

Kako se sprema pileća čorba sa kurkumom

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće kockice i pržite ih 5-7 minuta dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana. Izvadite piletinu iz šerpe i stavite je na stranu.

U istoj šerpi, dodajte šargarepu i celer. Pržite povrće 3-4 minuta dok ne počne da omekšava. Dodajte kurkumu, đumbir (ako koristite), so i biber, i dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede.

Vratite pileće kockice u šerpu i dodajte pileći bujon. Promešajte i dozvolite da čorba dođe do ključanja. Zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri 20-25 minuta, dok piletina ne postane mekana.

Na kraju po želji dodajte šaku spanaća. Kuvajte još 2-3 minuta dok spanać ne uvene. Po potrebi dodajte još soli i bibera.

Poslužite čorbu toplu, ukrašenu svežim peršunom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram