
Dugo su jaja bila omražena zbog holesterola, ali više nije tako.
Mari Blad, novinarka francuskog izdanja magazina Vogue, rešila je da proveri kako jaja u svakodnevnoj ishrani utiču na telo. Ona je sprovela svojevrsni eksperiment i dve nedelje za doručak svakog dana jela po dva jajeta.

Evo njene priče:
Sve je krenulo kad joj ju jednog jutra za doručkom Žilijet Andro, koja se bavi natupropatijom, iznenadila rečima da su jaja jedna od retkih kompletnih namirnica.
„‘Sadrže mnoge nutrijente koji su nam potrebni’, rekla je, i istog trenutka sam zažalila što sam naručila ogroman, prhki kroasan. ‘Jaje sadrži visokokvalitetne proteine, masti, vitamine A, D, E i B12, holin i minerale poput selena i cinka.’“
Zahvaljujući tom impresivnom nutritivnom profilu, preporučuje da se jaja jedu svako jutro za doručak: „Ako ih dobro variš i nemaš alergiju ili intoleranciju, nema razloga da se brineš što ih jedeš svaki dan“, objašnjava Andro.
Dugo su jaja bila omražena zbog holesterola, ali danas znamo da on nije onaj „veliki zlikovac“ kako se nekad mislilo — naročito kada se unosi kao deo uravnotežene ishrane. Ipak, kao i uvek, presudan je kvalitet.
„Organska, jaja slobodnog uzgoja (još bolje ako su od malog proizvođača) potpuno su druga priča u poređenju s industrijskim jajima“, kaže Andro.

Što se tiče količine, predlaže dva jajeta dnevno (ili čak tri ako su jedini izvor proteina u obroku). Rezultat? „Lakše se gradi mišićna masa, manja je potreba za grickalicama ujutru, duže traje osećaj sitosti i poboljšava se raspoloženje.“
Prema njenim rečima, benefiti su vidljivi vrlo brzo — pogotovo ako jaja zamenjuju doručak s ugljenim hidratima, recimo, svakodnevni kroasan, iako je potrebno da prođu najmanje dve nedelje da bi se uočili puni rezultati.
„Ja sam to i uradila — evo mog iskustva“, kaže Mari.
Koje su zdravstvene koristi ako jedemo jaja svakog dana
Veća mentalna jasnoća. Holin je esencijalni nutrijent koji pomaže radu nervnog sistema i reguliše raspoloženje. Jedno jaje sadrži oko 30% dnevnih potreba za holinom.
Bolja hormonska ravnoteža. Holesterol je ključan za proizvodnju hormona.
Bolji vid. „Lutein i zeaksantin se nalaze u jajima“, kaže Andro. „Ovi nutrijenti pomažu očima da filtriraju plavo svetlo, štiteći ih od dugotrajnog gledanja u ekran.“
Jača, sjajnija, svilenkasta kosa. Jaja sadrže sumpor i biotin (vrstu vitamina B). „Oba nutrijenta, zajedno s amino-kiselinama poput metionina, doprinose zdravlju kože i noktiju i pomažu proizvodnju keratina.“
Kako je najbolje spremati jaja
„Blaga termička obrada je ključna“, kaže Andro. „Idealno je kuvati jaja tako da žumance ostane blago tečno — na primer, poširana ili mekano kuvana jaja. Tako svi vitamini i minerali osetljivi na toplotu ostaju sačuvani. Ako ih kuvamo predugo, npr. ako pravimo tvrdo kuvana jaja ili omlet, gubimo deo tih dragocenih nutrijenata, a masti mogu oksidirati.“
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: