Kako da pomfrit, pecivo i sir pretvoriš u zdrave namirnice i prestaneš večno da budeš gladna

Foto:shutterstock

Neke od namirnica uzimamo na pogrešan način, neke nam uopšte ne prijaju, ali sve imaju zdraviju zamenu.

Samo što ste jeli i opet ste gladni! Problem nije uvek u količini toga što se pojeli već u vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravim, nedostaje određenih belančevina i vlakana koje pružaju osećaj sitosti.

Jednostavna zamena ili pripremanje hrane na drugi način može imati suprotan efekat.

1. Pomfrit

Prženi krompirići puni su soli i trans masti koje utiču na hormone u želucu koji su zaslužni za osećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze, u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari. Bolja opcija je kuvani krompir, jer kuvanjem u vodi neće nestati vitamini i skrob kao kod prženja. Lakše ćete utoliti glad, a unećete i manje kalorija.

Irina Kryvasheina / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Ceđeni sok

Ceđeni sok od narandže je zdrav za organizam, ali može da vas učini gladnim. To je zato što mu nedostaje važan deo voća koji je je hranljiv, a to su vlakna. Osim toga, može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja šećera, a time i do osećaja gladi. Voda s komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.

3. Jogurt s niskim procentom masti

Jogurti s manje masnoća jesu zdraviji, ali nisu dovoljno dobri da vas zasite, pa čim ih popijete vrlo brzo ćete osetiti glad. Kada birate jogurt, gledajte da izbegnete one bogate ugljenim hidratima. Običan jogurt u grčkom stilu ima dovoljno belančevina koje će vas zasititi.

4. Pločice sa žitarcama

Pločice od žitarica dobar su izbor za laganu užinu, ali iako imaju malo kalorija mogle bi samo da pokrenu glad zbog šećera i ulja kojih ima u njima. Radije posegnite za bademima, lešnicima i drugim orašastim plodovima.

5. Sir

Mnogi mlečni proizvodi poput sira imaju efekat da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamena je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan.

6. Način pripreme jaja

Jaja su uopšteno hranljiva, ali mnogi izbegavaju žumanca kako bi uneli manje kalorija. Žumance sadrži masti koje zasite, pa nema razloga da ga izbegavate.

Martina Kovacova / Panthermedia / Profimedia

7. Umaci za salate

Dresing za salatu često je pun soli i šećera, a mnogima je navika da takvim dodacima prekriju svaki list salate. Radije dodajte grčki jogurt i maslinovo ulje.

8. Žvakaće gume

Mnogi su uvereni da žvakanjem žvakaćih guma sami sebe prevare i umisle da jedu, a pritom ne unose kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan efekat. Želudačani sokovi se usled žvakanja pripremaju za obrok pa se automatski javlja i osećaj gladi.

9. Jabuke

Voće će uvek zasititi, ali ne i jabuke ako se jedu same. One podižu nivo glukoze i brzo se vare, pa se samim time brže oseti glad. Stoga im dodajte proteine, poput orašastih plodova i upotpunite užinu.

10. Peciva

Jedva da sadrže vlakna i hranljive materije i neće vas zasititi. Kombinujte ih s jajima ili nekim drugim izvorom proteina.

11. Pahuljice

Pahuljice su često napravljene sa puno šećera i veštačkih zaslađivača. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom udelu vlakana.

Ildi Papp / Panthermedia / Profimedia

Bonus video: Argeta pašteta – dobra strana hleba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram