Žene iz celog sveta izabrale su pet najboljih automobila za 2024.

Foto: Shutterstock; Promo/WWCOTY

Stručni žiri sačinjen od 75 automobilskih novinarki iz čak 52 zemlje sveta, među kojima je i Srbija, otkrio je kojih pet automobila ulazi u finalnu borbu za prestižnu nagradu WWCOTY Svetski Automobil 2024. godine.

Izabrani su finalisti u pet kategorija: porodični automobil, SUV, veliki automobil, ekskluzivni automobil i 4×4&Pick-up. Svi finalisti trijumfovali su u svojim segmentima u pogledu bezbednosti, vožnje, tehnologija, udobnosti, efikasnosti, uticaja na okolinu i vrednosti za uloženi novac.

Kriterijumi glasanja baziraju se na istim načelima koja zanimaju svakog vozača pri odabiru vozila. To znači da WWCOTY žiri ne bira ‘ženski auto’ jer automobili nisu rodno određeni, te takva kategorija ne postoji. Pri odabiru kandidata, testiranjima, analizama i na kraju ocenjivanju, u obzir se uzimaju aspekti kao što su, između ostalog, bezbednost, kvalitet, cena, utisci iz vožnje, uticaj na okolinu i drugi važni parametri za svakog vozača. Međutim, osim odabira najboljih automobila godine, cilj žirija je daju vidljivost ženama u automobilskom svetu i da doprinesu da se glasovi žena čuju na svim kontinentima jer mobilnost za ženu znači pristup mnogim ličnim i profesionalnim mogućnostima.

Ukupno 62 kandidata bilo je u trci za trijumf u jednoj od WWCOTY kategorija. Svaki od njih morao je da ispuni određene zahteve pre ulaska u trku za nagradu – kandidat je morao da predstavlja novu generaciju, a ne redizajn, kao i da se prodaje na najmanje dva kontinenta, te da je svoj tržišni život započeo između 1. januara i 31. decembra 2023. godine.

Ovo je 14. izdanje prestižnih nagrada koje dodeljuje WWCOTY, a koji čini tim od 75 automobilskih novinarki iz 52 zemlje na pet kontinenata. To je jedini ženski žiri u automobilskoj industriji u celom svetu.

Nijedan glas nije dat nasumično. Sve ocene date su nakon mnogobrojnih testova vozila, vožnji, detaljnih analiza i proučavanja konkurencije. Zato su WWCOTY nagrade zapravo merilo za milione kupaca širom sveta.

Ovih pet pobednika koji su sada objavljeni proći će u finalni krug ocenjivanja, kako bi se odabrao ukupni pobednik, odnosno WWCOTY Svetski automobil godine. Ovogodišnji pobednik biće proglašen 8. marta, na Međunarodni dan žena.

POBEDNICI PO KATEGORIJAMA

Porodični automobil (do 4,6 m dužine): VOLVO EX30

Foto: Promo/WWCOTY

Veliki automobil (duži od 4,6 m): BMW Serije 5

Foto: Promo/WWCOTY

SUV (duži od 4,6 m): KIA EV9

Foto: Promo/WWCOTY

4X4 & Pick-up: VOLKSWAGEN AMAROK

Foto: Promo/WWCOTY

Ekskluzivni automobil: ASTON MARTIN DB12

Foto: Promo/WWCOTY

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram