Zašto u Hong Kongu prave stanove veličine parking mesta

Hong Kong
Foto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

Sa ograničenim prostorom za izgradnju, Hong Kong je stekao reputaciju grada s najmanjim i najskupljim stanovima na svetu.

Za Maksa Lija, 26-godišnjeg lekara iz Hong Konga, život u njegovom jednosobnom stanu vrti se oko kreveta. To je prva stvar koju vidite kad uđete.

Tu ne samo da spava i gleda televiziju, već čita medicinsku literaturu kada nije u bolnici – njegov laptop je smešten na uskom radnom stolu na jednom kraju. Li je odabrao ovaj prostor od 20 metara kvadratnih u staklenoj zgradi, u živom srcu Kovluna kako bi mogao da priušti da bude u centru grada, piše Bloomberg.

„U redu je živeti ovde sam, ali kada dođe moja devojka, velika je gužva“, kaže on.

Lijev kućni prostor može izgledati neobično mali, ali jedinica u kojoj živi je zapravo sve češći tip nekretnine – mikrostan. Hong Kong ima oko 8.500 ovih minijaturnih stambenih jedinica.

To su zapravo jednokrevetne sobe, s dovoljno mesta za krevet, mali ormar, malo kupatilo i čajnu kuhinju. Prodaju se kao „povoljne kuće“.

Hong Kong
Foto: Dickson Lee / Zuma Press / Profimedia

Zašto ovako mali stanovi doživljavaju procvat baš u Hong Kongu?

Jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu ima kritičan nedostatak stambenog prostora i to je uzrokovalo porast cena kuća za 187 odsto od 2010. do 2019. godine. Sada prosečne cene kuća premašuju 1,3 miliona dolara, i to u gradu u kojem je minimalna plata 4,82 dolara na sat.

Čak i kvalifikovani radnik u Hong Kongu mora da radi 21 godinu da bi si priuštio prosečan stan od 60 kavdratnih metara u blizini centra grada.

Hong Kong
Foto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

Mikrostanovi koštaju pola prosečne cene kuće. Najmanji ovakvi prostori od 11 kvadrata, poznati kao nanostanovi, manji su od većine automobila i njihovih parking mesta. Zgrade kao što je „One Prestige“, ​​izgrađene 2018. u kvartu North Point na ostrvu Hong Kong, pogodne su ne samo za one koji prvi put kupuju stan, već i kupcima iz kontinentalne Kine i drugih zemalja.

Stanovi od 15 do 27 kvadrata trenutno koštaju od 800.000 do milion dolara.

Hong Kong
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Deluje neverovatno ali posedovanje sopstvene sobe, čak i manje od parking mesta, može da se smatra poboljšanjem javnog stanovanja, u kojem živi gotovo polovina stanovništva, i za koje postoji šestogodišnja lista čekanja. Naime, postoje još manji „kavezi“ ili „sanduci“, a to su prostorije od devet kvadrata koje iznajmljuju stanovnicima Hong Konga s najnižim primanjima.

Stanovi u Hong Kongu nemaju ormare, a čak i u većim stanovima, koji u proseku imaju oko 60 kvadrata, porodice imaju malo mesta za stvari i moraju biti racionalne kad nešto kupuju.

Hong Kong
Foto: Bob Henry / Alamy / Alamy / Profimedia

Promotivni video za One Prestige na primer, pokazuje kako se jednokrevetna soba iz dnevnog boravka pretvara u trpezariju ili spavaću sobu – niski stočić za kafu ispred male sofe podiže se kako bi postao kuhinjski sto, a onda se kauč rasklapa u krevet.

***

Bonus video: Najtoplija mesta na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram