Zašto svi odjednom imaju buket eukaliptusa u tuš kabini

Dom i dizajn 18. apr 202210:35 > 15:17
Eukaliptus, Foto: Viktar Savanevch / Alamy / Alamy / Profimedia

Listajući Instragram mnogi su naleteli na granu eukaliptusa u tuš kabini - zašto tu stoji?

Eukaliptus je zimzeleno drvo, poreklom iz Australije, a danas je rasprostranjeno širom sveta. Popularnost je stekao prvenstveno zbog svojih brojnih lekovitih svojstava, no često ga viđamo i kako u grmovima i vazama krasi domove.

Od lekova pa do aromaterapije, danas se koristi u razne svrhe, ali u poslednje vreme mogli ste čuti i kako je popularno stavljati u ga kupatila, odnosno tuš kabine. Viseći eukaliptus kupatilima daje dojam pravog, intimnog spa prostora, a u nastavku donosimo razloge zbog kojih je ovaj hit zapravo jako koristan, lekovit i zanimljiv.

Benefiti eukaliptusa

Grančice eukaliptusa potrebno je vezati i obesiti u tuš kabinu, poželjno odmah pored glave tuša. Topla para iz vode kojom se tuširamo pomaže u maksimalnom oslobađanju lekovitih ulja i svojstava iz eukaliptusa. On tako pomaže pri disanju, ublažava začepljenje nosa i glavobolje izazvane sinusima, a navodno ublažava i simptome astme. Kombinacija pare i biljnih ulja ublažava disajne i respiratorne upale, ima antiupalna svojstva, pa će vam brzo pomoći da se osećate bolje.

Eukaliptus takođe pomaže u rešavanju stresa. Njegov nežan miris i toplota tuša donose spokoj i mir, imaju umirujuć efekt i pružaju osećaj kao da ste u privatnoj spa oazi. Pomoći će opustiti vas i rešiti svakodnevnog stresa.

Još neke od najvažnijih dobrobiti eukaliptusa su da ublažava glavobolje i bolove u mišićima, povećava protok krvi, snižava krvni pritisak i ima odličan učinak na energiju. Eukaliptusovo ulje pomaže u poboljšanju koncentracije i fokusa.

Kako ga koristiti

U tuš možete staviti sveži ili sušen eukaliptus, oba deluju. Najbolje je lagano zavezati grane i postaviti ih pored glave tuša, no paziti da vruća voda ipak ne pada direktno preko njih. Eukaliptus je izdržljiva biljka, a uslovi u kupatilu mu odgovaraju, pa u dobrom stanju može izdržati i mesec dana. Naravno, ako ranije uočite da je počeo neobično mirisati ili da se “potrošio”, zamenite ga novim granama.

Ovo je najjednostavniji način da u svakodnevicu unesete aromaterapiju, pretvorite vlastiti prostor u malu lekovitu oazu, a naravno, eukaliptus će učiniti celo kupatilo mirisnom i pritom izgledati prekrasno, piše Journal.hr.

***

Bonus video: Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram