Zasadite svoj avokado

Foto: Shutterstock

Sledeći put kada budete pravili tost sa avokadom ili ukusni gvakamole, nemojte tako bezdušno baciti košticu. Umesto toga je zasadite i probajte da dobijete svoj zabavni i besplatni avokado. On je lak za odžavanje, a i sama biljka će vam ulepšati dom.

Odmah „posadite” košticu

Velika koštica koja se nalazi u centru ovog tropskog voća jeste prilika da nastane još jedan avokado. Zato ne dozvolite da se osuši, već je što pre „posadite”. Sađenje je ovde stavljeno pod navodnike jer u pitanju nije klasičan pristup pri kom se koristi saksija sa zemljom, već je nešto drugo po sredi. Operite koštiču, a zatim ukrug po njenoj sredini zabodite četiri čačkalice. Napunite običnu čašu vodom, i spustite košticu u nju. Čačkalice će pomoći da ona stoji stabilno, i da je samo donji deo u vodi. Vodite računa da obliji deo bude u čaši, a špicastiji vrh van nje, piše City magazin.

Foto: Shutterstock

Obezbedite dovoljno svetla i nege

Čašu sa košticom postavite blizu prozora, kako bi što više bila izložena prirodnom svetlu. Vodu menjajte na svaka dva dana. Za oko dve-tri nedelje braon sloj na koštici bi trebalo da se osuši i popuca, a da iz dna koštice da počne da se razvija minijaturno korenje. U četvrtoj-petoj nedelji bi na vrhu koštice trebalo da iznikne stabljika sa listićima. Ukoliko se iz koštice ne pojavi ni korenje ni stabljika, probajte postupak ispočetka sa drugom košticom.

Foto: Shutterstock

Presadite biljku u saksiju

Ako ste imali sreće, iz vašeg avokada u roku od oko dva meseca pojavilo se korenje i stabljika. To je znak da je došlo vreme da avokado prebacite u saksiju. Ona bi trebalo da bude prečnika između 15 i 20 cm. Neka obavezno ima rupice na dnu, kako bi višak vode oticao. Koristite regularnu zemlju, a što se temperature tiče, avokado preferira onu između 15 i 29 stepeni. Uklonite čačkalice, pa košticu ubacite u zemlju, po istom principu kao što je stajala u vodi.

Kako da brinete o avokadu

Kao i kod većine tropskih biljaka, za avokado je važno svetlo. Zato ga držite na mestu gde znate da je izvor svetla konstantan. Što se tiče zalivanja, veoma je bitno imati u vidu da avokado ne voli preterano vlažnu zemlju. Zbog toga obavezno pustite da se zemlja osuši između dva zalivanja. Dobar indikator za zalivanje jeste lišće. Ako počne da biva braon – biljku treba više zalivati, ako požuti – treba će joj manje vode.

Foto: Shutterstock

Da li će zasađena biljka dati plod

Nemojte se odmah razočarati i obeshrabriti kada saznate da je odgovor: najverovatnije – NE. Da bi drvo avokada poraslo i dalo plod, potrebno mu je između 7 i 10 godina. To je naravno pod uslovom da je biljki sve bilo potaman. Bez obzira na to, pokušajte! Budite strpljivi i uporni. Ako ništa drugo, barem ćete imati lepu kućnu biljku, i zabavnu priču za prijatelje. Sve u svemu – srećno!