Vreme je da se pripremamo za prolećno baštovanstvo

Foto:Privatna arhiva

Proleće je savršeno vreme da svoju baštu dovedete u formu i pozabavite se onim baštenskim projektima koje ste planirali cele zime. Da biste bili sigurni da imate prave alate za ovaj posao, važno je da znate koji su vam osnovni baštenski alati potrebni ovog proleća.

Od motorne testere za veće zadatke do makaza za orezivanje za delikatnije radove, posedovanje pravih alata čini svu razliku kada je reč o uspešnim baštenskim projektima.
Sa ovim alatima u svom arsenalu, bićete spremni da se sa lakoćom uhvatite u koštac sa bilo kojim zadatkom prolećnog baštovanstva!

Obavezni baštenski alati koji su potrebni svakom baštovanu u proleće

Važno je da imate pri ruci prave alate kako biste bili sigurni da će vaši napori u baštovanstvu biti uspešni. Bilo da ste početnik ili iskusan baštovan, postoje određeni neophodni baštenski alati koje biste trebali imati u svom arsenalu.

Od makaza za rezidbu i lopata do kolica i motike, ovi obavezni predmeti će pomoći da vaša bašta izgleda fenomenalno tokom cele sezone.

#1 Baštenske makaze za orezivanje – neophodan baštenski alat za orezivanje žbunja i živih ograda

Makaze za orezivanje su neophodne za svakog baštovana koji želi da njegove biljke izgledaju lepo i uredno. One su neophodan alat za orezivanje žbunja, živih ograda i drugog rastinja.
Sa pravim baštenskim makazama, možete lako podrezati svoje biljke do željenog oblika i veličine. I ne samo to, možete ih koristiti i za uklanjanje lišća ili grana sa drveća i žbunja.
Baštenske makaze za orezivanje dolaze u različitim oblicima i veličinama, tako da je važno da izaberete onu koja odgovara vašim potrebama.

#2 Sekire – najbolji alat za sečenje drveta

Sekira je jedan od najsvestranijih alata za baštovane i entuzijaste na otvorenom. Bez obzira da li treba da sečete drva za ogrev ili samo želite da održite svoj travnjak u formi, sekira može biti odličan alat koji imate u svom arsenalu.

Najbolje sekire su one koje su dizajnirane posebno za određeni zadatak. Na primer, ako treba da sečete drva, potražite sekiru sa širokim sečivom i dugačkom drškom. S druge strane, ako želite da očistite grmlje ili posečete drveće, onda će manja sekira sa oštrim sečivom učiniti trik.
Bez obzira na vaše potrebe, postoji sekira koja je savršena za svaki posao.

#3 Vile i grabulje – jednostavan način za kopanje zemlje i uklanjanje korova

Vile i grabulje su neophodni alati za svakog ljubitelja bašte. Oni olakšavaju kopanje zemlje i uklanjanje korova, dajući vam prelepu baštu za kratko vreme.

Uz odgovarajuće vile ili grabulje, možete lako očistiti tlo ili ukloniti neželjeni korov. I ne samo to, oni takođe pomažu da vaša bašta izgleda čisto i uredno.

#4 Motorne testere – odličan alat za brzo i efikasno sečenje

Motorne testere su jedan od najčešće korišćenih baštenskih alata. Koriste se za seču drveća, orezivanje grana, pa čak i za rezanje trupaca.
Motorne testere se mogu koristiti u raznim situacijama i mogu olakšati svaki posao. Bez obzira da li treba da orezujete ili posečete celo drvo, motorne testere su savršen alat za ovaj posao.

Motorne testere dolaze u različitim veličinama i tipovima tako da možete pronaći onu koja savršeno odgovara vašim potrebama. Uz pravilno održavanje i negu, trajaće vam godinama i učiniti svaki posao lakšim nego ikada ranije.

Prolećno baštovanstvo može poboljšati vaše mentalno zdravlje

Proleće je savršeno vreme da počnete da se bavite baštovanstvom i iskoristite prednosti mentalnog zdravlja koje dolaze sa njim. Baštovanstvo može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije uz poboljšanje opšteg mentalnog blagostanja.

Svež vazduh, sunce i fizička aktivnost uključeni u prolećno baštovanstvo mogu biti odličan način da poboljšate raspoloženje i povećate samopouzdanje.

Baštovanstvo vam takođe omogućava da postanete kreativni i izrazite se na pozitivan način. To vam daje priliku da se odmaknete od tehnologije i fokusirate se na nešto opipljivo.

Osim toga, to je odličan način da se povežete sa prirodom, što može pomoći u poboljšanju vašeg ukupnog mentalnog zdravlja.