Vila u Perastu je toliko lepa da bismo tamo proveli i zimu

Prostor koji jednostavno izgleda savršeno.

Leto, talasi, sunce, odmor i kuća na moru – ko ne bi poželeo tako nešto. Ali jedna vila u Perastu je toliko lepa da i zima u njoj deluje vrlo primamljivo.

Foto: Jovana Rakezić

Nalazi se u okviru starog gradskog jezgra, u kom se nalaze objekti mahom izgrađeni tokom 17. i 18. veka i koji su pod UNESCO zaštitom. To je značilo da će kamena fasada ostati nepromenjena, piše SuperProstor.

Foto: Jovana Rakezić

Zanimljivo je da se zbog guste izgradnje u Perastu tog vremena kuća razvila po vertikali, na maloj površini. A pošto je stari grad Perasta u padu ka moru, kuće su pretežno orijentisane prema pučini, sa glavnom fasadom otvorenoj ka toj strani, što je i ovde slučaj. U podeli prostora to je značilo da se servisne prostorije, kao i vertikalna komunikacija, nalaze u zadnjem delu kuće, dok dnevni prostori i sobe imaju pogled ka moru.

Foto: Jovana Rakezić

Ovoj vili, koja je projekat arhitektonskog dizajn studija Fluid, pristupa se stepeništem koje vodi od morske obale. Postavljeno je uz kameni zid na kom se nalazi prolaz za bočni ulaz u malo dvorište, u kom je smešten glavni ulaz.

Foto: Jovana Rakezić

U skladu sa propisima, fasadni prozori i vrata obojeni su u belo i zadržane su njihove postojeće podele i izgled. U unutrašnjosti ove prelepe kuće uklonjen je malter sa zidova kako bi se došlo do originalnog kamenog zida.

Foto: Jovana Rakezić

Kuću čine prizemlje, dva sprata i potkrovlje. U zoni prizemlja smešteni su dnevni prostori (kuhinja, dnevna soba, trpezarija i toalet), a na višim etažama nalaze se spavaće sobe, sa dodatnim kupatilom na prvom spratu.

Foto: Jovana Rakezić

Zadržana je postojeća podela prostora po spratovima. U prizemlju je formirana kuhinja, koja se nadovezuje na dnevni boravak i trpezariju.

Foto: Jovana Rakezić

U prizemlju se nalazi i toalet sa vešerajem.

Foto: Jovana Rakezić

Na ostalim etažama formirane su spavaće sobe sa zasebnim kupatilima.

Foto: Jovana Rakezić

Ovi prostori se međusobno minimalno razlikuju, tako da soba na prvom spratu ima slobodnostojeću kadu, soba na drugom spratu poseduje deo za sedenje, a soba u potkrovlju poseduje tuš koji je integrisan u prostor sobe zbog kosine krova u prostoru kupatila, koja je onemogućila postavku tuš kabine.

Zidovi su od postojećeg kamena, plafoni su beli, dok su podovi izrađeni od mikrotopinga u boji peska, čime je postignuto toniranje prostora, kojeg odlikuje monolitnost. Klupa u dnevnom boravku takođe je izlivena od mikrotopinga, prelivajući se iz poda u vertikalnu površinu i sedište, ostvarujući kontakt sa kamenim zidom. I stepenište ka gornjim nivoima izvedeno je od mikrotopinga.

Foto: Jovana Rakezić

Tamna drvena obloga u servisnim prostorima (toaleti, kupatila, ostava) suprotstavljena je svetlim nijansama podova zidova i plafona.

Foto: Jovana Rakezić

Kao vertikalni stub koji od prizemlja vodi do potkrovlja, ona prenosi kolorit i utisak u prostoru iz dnevne zone na unutrašnjost spavaćih soba. Kuhinja i svi ugradni elementi u prostoru takođe su izrađeni od tamnog drveta. Komadni nameštaj izveden je u kombinaciji svetle tkanine i svetlog drveta.

Foto: Jovana Rakezić

*

Foto: Jovana Rakezić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram