Sedam grešaka koje praviš, a mogu da ti unište veš mašinu

Dom i dizajn 19. feb 202114:16 > 11. maj 2021 14:22
Mašina
Foto: Samsung / BEEM / Beem / Profimedia

Kad kupimo novu veš mašinu, pazimo je i mazimo neko vreme, a onda se uglavnom ulenjimo i počnemo da pravimo greške zbog kojih nam se ona jako brzo osveti.

Veš čudno miriše, bele stvari nisu snežno bele, ciklus ne „pokupi“ omekšivač, curi voda iz nje… Tako mic po mic, i mašina na kraju odbije poslušnost.

Zapamtite neka pravila koja će joj produžiti život i s kojima će vam veš biti čist, mirišljav, kao nov.

Ne stavljajte previše praška

To što sipate više praška ne znači da će veš biti bolje opran. Čak i proizvođači mašina to kažu. Previše praška može da napravi probleme kao što je višak pene, začepljenje odvoda zbog čega se može pojaviti jako neprijatan miris. Plus – dozer u koji sipate prašak može da se zapuši, a to svakako ne želite jer će odeća ostati prljava.

Ne perite donji veš i čarape bez vrećice

Statistika pokazuje da se većina problema vezanih za veš mašine odnosi se na bubanj. Vrećica za za pranje garantuje da ćete posle pranja imati isti broj čarapa koliko ste ih stavili. I vaša odeća će biti „bezbedna“ i ništa se neće zaglaviti u „lavirintima“ mašine.

Čistite filter redovno

Filteri u mašinama za pranje veša su zaista važni. Oni sakupljaju sve sitnice koje zapravo ne bi smele biti tamo, poput novčića. Trebalo bi da očistite filter četiri puta godišnje, ili čak i češće, ako osećate neprijatan miris ili ako mašina ne pere kako treba.

Ne stavljajte previše veša

Čak i ako imate ogromnu gomilu prljavog veša, nije dobra ideja da preopteretite mašinu. Prvo, odeća neće biti dovoljno čista, a drugo, preopterećenje mašine će skratiti životni vek njenih delova. Naravno, pranje samo nekoliko sitnica je takođe loša ideja, jer je jednostavno preskupo.

Idealno punjenje izgleda ovako:

Za pamuk i posteljinu napunite tri četvrtine mašine.

Za sintetiku napunite pola mašine.

Za vunu napunite jednu trećinu mašine.

Šta da uradite posle svakog pranja

Kad izvadite čist veš nikad ne zatvarajte vrata. Ostavite ih otvorena da se sve unutra osuši i provetri. Redovno perite pregrade za deterdžent i omekšivač.

Čistite mašinu redovno

Kad počne da se oseća smrad – jako je teško otarasiti ga se. Mnogi od nas neko vreme to i ignorišu, menjaju prašak pokušavajući da reše problem. Ako vam mašina smrdi, a i veš kad se osuši, niste vodili računa o njenoj higijeni. Osim čišćenja filtera, trebalo bi jednom mesečno pustiti praznu mašinu na visokoj temperaturi uz dodatak sirćeta.

Takođe – topla sredina je pogodna za razvoj gljivica i buđi. Zato je bolje da vrata mašine uvek budu otvorena dok ne radi. Probajte i da svaki put posle ciklusa pranja osušite posudice za prašak i omekšivač.

Ne ostavljajte mokar veš u mašini

Ovo ste već znali ali da li imate predstavu koliko mokar veš sme da ostane u mašini, a da se ne ubuđa? Kad morate da izađete iz kuće a program nije gotov, stručnjaci kažu da možete da ostavite veš nekoliko sati. Što kraće – to bolje iako sajt Bright Side piše da je maksimum 12 sati i da stručnjaci tvrde da ako mašinu i bubanj održavate čistim i držite vrata otvorena – nikada nećete osetiti bilo kakav neprijatan miris.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram