Vaše malo utočište: Detalji koji unose smirenost u dom

Foto:Shutterstock

Nije potrebno da ideš u spa za brigu o sebi!

Medicinski je dokazano da na naše raspoloženje, ponašanje i fizičko i mentalno zdravlje u velikoj meri utiče okruženje u našem domu.

Naš dom nam pruža više prilika da se osećamo dobro, da smirimo naše misli, telo i duh. Vreme je da svom domu posvetiš pažnju koju zaslužuje.

Pročisti vazduh

Vazduh u tvom domu je zapravo 2 do 5 puta zagađeniji i štetniji, nego vazduh koji udišeš kada si na otvorenom. Za početak, otvori prozore – pusti da svež vazduh pročisti otrove, koji su se nagomilali u tvom domu. Loš kvalitet vazduha može da ima negativan uticaj na zdravlje, zato je veoma važno da je dom dobro provetren, piše Ultra.

Unesi zelenilo u dom

Biljke ne samo da ulepšavaju tvoj životni prostor, zapravo imaju i niz drugih benefita. Kućne biljke ispuštaju kiseonik i upijaju ugljeni dioksid, na taj način pomažu da se pročisti vazduh u tvom domu. Takođe, treba napomenuti da su studije pokazale da biljke ubrzavaju vreme za oporavak od nekih bolesti, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju stres i doprinose raznim benefitima za zdravlje.

Uloži novac u kvalitetan dušek i posteljinu

Odgovarajući dušek i posteljina su veoma važni. Svi znamo da je dobar san ključ kvalitetnog života. Pri kupovini dušeka obavezno se posavetuj sa stručnjakom i razmisli o ergonomskim dušecima, koji su veoma dobri za leđa. Uvek biraj posteljinu od prirodnih materijala, koji održavaju temperaturu, upijaju znoj, dopuštaju koži da diše i ne izazivaju alergije, što je čest slučaj kod sintetičkih materijala.

Napravi prostor za opuštanje i meditaciju

Za ovo ti ne treba mnogo prostora. Bilo da se radi o malom kutku u nekoj od prostorija ili imaš prostora da pretvoriš celu sobu u prostor za opuštanje i meditaciju, napravi prostor u kojem ćeš se isključiti od svega, svaki dan bar na pola sata. To može biti prostor gdje ćeš meditirati, razmišljati ili jednostavno se isključiti i ne misliti ni o čemu.

Uloži u wellness proizvode

Ne moraš da potrošiš brdo novca na welness proizvode, jer samo nekoliko osnovnih stvari u tvom domu učiniće veliku razliku. Sveće, esencijalna ulja, knjige o blagostanju – sve ove stvari napraviće veliku razliku u veoma kratkom vremenu. Na primer, počni sa dobrim proizvodima za čišćenje, pređi sa konvencionalnih hemikalija na “zelenije prirodnije proizvode”, osim što ćeš pomoći sebi, jer se nećeš izlagati štetnim hemikalijama, takođe ćeš pomoći u očuvanju planete.

Napravi kolekciju mirisa za svoj dom. Mirisi prave atmosferu, za to možeš da koristiš mirisne sveće, ulja ili kapsule. Čak možeš i da mešaš arome i mirise i da napraviš miris, koji odgovara tebi, tvom stilu života i tvom raspoloženju.

Stvaranje zdrave atmosfere u domu uključuje mnogo više od dobrog čišćenja – to takođe znači i posvećenost potpuno novom (i poboljšanom) načinu života.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram