Vabi-sabi stil uređenja doma je hit – s razlogom

uređenje doma
Foto: Shutterstock

Ovaj način uređenja doma šalje i važnu poruku.

Vabi- sabi predstavlja stil dekorisanja doma koji se vekovima u nazad vodi japanska kultura. U poslednjim decenijama ovaj stil uređenja doma postao je popularan širom sveta, mnogi dizajneri iz Evrope odlazili su u Japan kako bi osetili dašak njihove kulture i doživeli vabi- sabi u potpunosti, a zatim ga preneli na naše prostore. Vabi- sabi uređenje doma nosi duboku poruku svetu i zaista će vas opustiti i podsetiti da se posvetite pravim životnim vrednostima, pritom će vam biti udobno.

Vabi-sabi stil uređenja doma odiše jednostavnošću i ima za cilj da nam prenese poruku kako se treba fokusirati na unutrašnji svet i svakodnevno napredovati i rasti, učeći i usavršavajući svoje veštine. Zapravo, dom treba urediti tako da nas inspiriše na pokret i da nam svakodnevno pruža pozitivnu energiju, ali bude i utočište nakon napornog dana na poslu. Recimo da se vabi- sabi eneterijer može opisati onim osećajem kada zakoračite u određeni prostor i preplavi vas talas zadovoljstva i spoznaja da je reč o toplom domu, unutar kog biste mogli da zaspite na trosedu i uživate u nedeljnom popodnevu. Upravo takav utisak treba da ostavi vaša kuća u vabi-sabi stilu, pišu na sajtu Mogu ja to sama.

U bukvalnom prevodu vabi bi značilo život u skladu sa prirodom, a sabi energija jednostavnosti. To je u suštini želja Japanaca da urede prostor stvarima koje poseduju, da pokažu unutar prostora u kom žive stvari koje vole, njima drage figurice ili cveće kojem se dive kako bi preneli energiju ljubavi na sam prostor i kako bi on odisao svežinom. Vabi- sabi uređenje doma je po tome i posebno i zahteva pažnju svake osobe, zato što je autentično i zato što ne morate uložiti veliku količinu novca u isti. Kada uredite dom po vabi- sabi principu, on postaje deo vašeg života, prenećete ga na različite sfere života i usmeriti svoju energiju na produktivnost.

Vabi- sabi stil podrazumeva duboku analizu prostora u kom sad živite, prostorije u kojoj provodite najviše vremena, ali i celokupne kuće ili stana. Zatim proverite svoje fijoke, ostavu sa ciljem da saznate da li je vaša kuća skladište stvari – odnosno, da li imate mnogo polica u kojima se nalaze papiri, dečje igračke, stari CD-ovi i sitnice za koje ne znate kada će vam zatrebati kao i drage uspomene? Kako biste uredili kuću prema vabi-sabi stilu koji odiše jednostanvošću, treba zaviriti u sve uglove doma, osloboditi se nepotrebnih stvari i sitnica koje vam duži niz godina ne služe. Istaknite na police stvari koje volite, koje su vam dragocene, pa makar to bila jedna lampa, svećnjak ili figurica. Sve ostale sitnice podelite u dve grupe – u one koje su korisne za svaki dan i one koje ćete pokloniti drugima i time ih se osloboditi. Na taj način ćete preurediti svoju kuću, napraviti generalno spremanje i osloboditi se stare energije.

Kada postavite najdragocenije stvari na police, vi ćete paziti na njih i uživati dok ih gledate, što će podstaći pozitivnu atmosferu unutar doma. Pored isticanja vama važnih stvari, što može biti i slika, ali i zidni sat, važne su i boje. Biraju se jednostavne boje poput boje drveta, nežne pastelne nijanse, ali i bela boja. Možete se osloniti na boju kafe, ali izbegavajte crnu, birajte boje se nalaze u prirodi i, ako uživate u svetlim nijansama, onda zelena može biti pravi izbor.

Japanci posebnu pažnju posvećuju sitnim kuhinjskim detaljima kao što su šoljice za čaj i generalno posuđe. Možete pokazati svoju kreativnost u ovom delu kuće i to je mesto koje ne mora odisati jednostavnošću i gde možete pustiti mašti na volju, recimo, ukrašavajući police različitim šoljicama, magnetima i sitnim detaljima koji će prostor učiniti toplim.

Vabi- sabi stil opušta i ostavlja vam dosta slobodnog vremena jer, kada je kuća jednostavno uređena, ne zahteva mnogo pažnje za održavanje.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram