Uredite dom sa stilom tako što ćete akcenat staviti na detalje

Foto: Shutterstock

Kada se planira uređenje doma, potrebno je da pre otpočinjanja radova napravite plan, da stavite na papir svoje želje kako biste voleli da vaš životni prostor izgleda, kao i da se konsultujete sa profesionalcima. Oni će vam sugerisati šta je dobro a šta je potrebno promeniti, kako bi prostor bio funkcionalan, ali i estetski savršen, nakon svih radova. Najveća pažnja, prilikom uređenja doma, uglavnom se stavlja na nameštaj, posebno krupne komade, ali i druge dominantne elemente koji prevladavaju u prostoru. Ali ono što definiše i zaokružuje čitav prostor, i ono što mu daje poseban karakter jesu sitni detalji.

Dekoracija – lični pečat svakog doma

Vaš dom je vaš odraz, odnosno odraz svih ličnosti koje u njemu žive. Dekoracija je ono što će vašem prostoru dati lični pečat, ono što će u skladu sa vašim načinom života i stilom stvoriti prijatan ambijent, pre svega za vas a potom i za sve posetioce. Počnite od boja, i izaberite one boje koje smatrate da najbolje govore o vama i vašim osećanjima. Kako boje utiču na stvaranje jedinstvenog ambijenta, dekorativnim predmetima možete stvoriti savršeno okruženje za vas i vaše ukućane. Ti dekorativni predmeti mogu biti zavese, jastuci, slike, kao i tepisi. Ako ste prilikom biranja krupnijih komada nameštaja birali mirne i svedene boje, upravo ovi dekorativni predmeti vam mogu poslužiti da razbijete tu monotoniju. Različiti materijali, oblici i strukture vam mogu pomoći u stvaranju unikatnog vizuelnog efekta.

Sobna vrata i njihovo pravilno uklapanje u enterijer

Prilikom izbora sobnih vrata, obično se pažnja posvećuje materijalima ili boji, a često se malo pažnje poklanja detaljima, kao što je kvaka. Ali i taj mali detalj može promeniti celokupan utisak i ambijent, kao i sama sobna vrata. Prilikom odabira obratite pažnju na stil prostora, jer stil prostora mora biti u skladu sa stilom vrata koja ćete postaviti. Neutralne boje, kao što su bela, siva ili bež lako se uklapaju u mnoge enterijere, dok jarke boje biraju hrabri koji žele da prostor učine zanimljivijim.

Materijal i veličina vrata su veoma bitan faktor u određivanju celokupnog izgleda prostorije. Drvena vrata više odgovaraju tradicionalnijem stilu uređenja, ali se uz detalj kao što je kvaka, lako mogu uklopiti i u moderan stil. Novi materijali, koji se koriste za izradu sobnih vrata, uspešno imitiraju drvo u estetskom i funkcionalnom smislu, a mogu se nabaviti po mnogo povoljnijim cenama. Prevelika vrata mogu izgledati neusklađeno sa ostatkom prostora, i mogu ga stilski pokvariti. Izbegnite greške, poput postavljanja vrata blizu zida, u koji mogu udarati svaki put kada se otvaraju.

Osvetljenje i njegova uloga u stvaranju idealnog ambijenta

Veoma bitan element uređenja svakog prostora, jeste osvetljenje. Ako ono nije odlično, ni ostali elementi ne izgledaju savršeno u nekoj prostoriji, i ne mogu doći do izražaja. Ambijentalno osvetljenje će pomoći u stvaranju atmosfere koju želite. Ono se najčešće koristi u dnevnoj ili spavaćoj sobi, jer doprinosi stvaranju opuštene i tople atmosfere. Ukoliko želite da naglasite određene detalje ili komade nameštaja, onda je za vas pravi izbor postavljanje akcentualnog osvetljenja. Možete koristiti usmerene svetiljke koje će istaći određene komade nameštaja ili dekoracije. Koristite podne lampe, ugradne svetiljke ili plafonjere, kako biste dobili dovoljno svetlosti u svakoj prostoriji, ali i postigli određena raspoloženja u svakoj prostoriji posebno.