Uporne, otporne i prekrasne: Ukrasne biljke koje će preživeti jesen i zimu

Sukulenti
Sukulenti Foto: Shutterstock

Tokom jesenskih i zimskih meseci mnogi domovi postaju negostoljubivo okruženje za biljke. Neke prostorije su izložene promaji, druge su previše zagrejane, vazduh je uglavnom suv, a ima i prostorija koje su manje izložene direktnoj sunčevoj svetlosti. U potrazi za izdržljivim biljkama koje mogu preživeti sve ove uslove, donosimo vam listu biljaka uz koje ćete uvek imati sveže zelenilo u kome možete uživati i usred zime.

1. U slabo osvetljenim prostorijama: Zamioculcas zamiifolia
Zamioculcas zamiifolia često je na vrhu liste biljaka koje će „najverovatnije preživeti“, što je čini savršenim izborom ukrasne biljke za bilo koje doba godine. Ono što ovu popularnu biljku čini posebnom je njena izuzetna sposobnost da se uspešno razvija u prostoru sa minimalnim osvetljenjem, piše Zadovoljna.hr.

Može da preživi u svetlijim predelima, a u stanju je da se uspešno prilagodi mraku tokom zimskih meseci. Dakle, ključno je držati je pri slabom osvetljenju i ne zalivati je često jer voli suvo zemljište.

Zamioculcas zamiifolia
Zamioculcas zamiifolia Foto: Shutterstock

2. U slabo osvetljenim prostorijama: Paprat
Mnogim vrstama paprati nije potrebno mnogo svetlosti. Međutim, iako mogu tolerisati slab nivo osvetljenja, zahtevaju visoku vlažnost i često zalivanje. Paprat je prilično osetljiva na svetlost, pa je stavite na mesto gde neće biti na direktnom suncu, barem deo dana.

Paprat
Paprat Foto: Shutterstock

3. U slabo osvetljenim prostorijama: Kineska koza (Aglaonema)
Difenbahija ima lepe, bujne i velike listove. Može da raste u slabo osvetljenim prostorijama, međutim pazite da je ne zalivate previše. Isto tako, ako prostorija nema puno prirodnog svetla, možete je dopuniti veštačkim ili postavljanjem difenbahije u blizini lampe.

Kineski kozlac
Kineski kozlac Foto: Shutterstock

4. U prostoriji izloženoj promaji: Clivia
Ako imate prostoriju koja je hladna i nije izložena sunčevoj svetlosti, klivija može biti idealan izbor. Ova izdržljiva biljka zapravo voli period hladnijeg vremena koje će omogućiti fantastično pupanje cveća, obično narandžaste ili ponekad zlatnožute boje.

Ne samo da će ova prelepa biljka cvetati, čak i u prostoriji izloženoj promaji, svetle boje će ulepšati hladan prostor. Dodatni bonus je što klivija voli suvu zemlju, tako da nećete morati da je zalivati svaki dan.

Klivija
Klivija Foto: Shutterstock

5. U prostoriji izloženoj promaji: Mahovina u terarijumu
Da biste zaštitili svoje biljke od hladnog povetarca pored prozora ili pored ulaznih vrata, razmislite o minijaturnoj verziji staklenika, odnosno staklenog terarijuma. To će zadržati vlagu unutar stakla i zaštititi biljke od toplog i hladnog vazduha. Ne samo da će terarijum štititi biljke unutra, već je i dobar ukras za dnevni boravak. Idealne biljke za terarijum su mahovina i paprat.

Mahovina u terariju
Mahovina u terariju Foto: Shutterstock

6. U prostoriji izloženoj promaji: Krasula
Mnoge biljke ne vole kombinacije hladnog vazduha sa toplim radijatorima u zimskim mesecima, ali neke biljke to mogu da tolerišu. Jedna od biljaka koja može da preživi takve temperaturne varijacije je krasula. Ona može da podnese blizinu otvorenog prozora u zimskim mesecima. Takođe, ne zahteva puno vode i može da uspeva sa zalivanjem jednom u tri nedelje. Ova biljka liči na minijaturno stablo, tako da će biti osvežavajuće zelenilo u vašem domu, čak i kada je drveće tokom zime napolju bez lišća.

Krasula
Krasula Foto: Shutterstock

7. U prostoriji izloženoj promaji: Božićni kaktus
Ako tražite višegodišnju biljku koja će uneti živahne boje u prostor, potražite božićni kaktus. Crvena i roze boja podsećaju na proleće, a osim toga, ova biljka nije zahtevna za održavanje. Mogu se držati u zatvorenom prostoru tokom cele godine ili ih možete držati napolju tokom leta, ali u senci.

Božićni kaktus
Božićni kaktus Foto: Shutterstock

8. Suvi vazduh u prostoriji: Filodendron
Jedna od biljka koja toleriše suv vazduh koji je tipičan za većinu domova je filodendron. Njega treba zalivati samo jednom u dve nedelje. Osim toga, uspeva i na tamnijem mestu u prostoriji.

Filodendron
Filodendron Foto: Shutterstock

9. Suvi vazduh u prostoriji: Sukulenti
Sukulenti dolaze u širokom spektru boja. Sukulente ne treba često zalivati, osim leti. Imaju zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova koji im pomaže da zadrže vlagu i veoma su prilagodljivi. Posle leta mogu se veoma dobro prilagoditi unutrašnjim prostorima i uspešno prezimiti u vašem domu.

10. Suvi vazduh u prostoriji: Lirasti fikus
Lirasti fikus treba zalivati jednom u dve nedelje tokom vegetacije i jednom mesečno tokom zime. Također, imajte na umu da voda isparava sporije u prohladnoj sobi, tako da obratite pažnju na to da li je soba izložena promaji, da li je vlažno, suvo ili vruće u prostoriji.

Lirasti fikus

Lirasti fikus Foto: Shutterstock11. Suv vazduh u prostoriji: Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)
Previše vode može da ubije ovu lepu biljku jer ima mesnate listove pa ne traži često zalivanje. Ova atraktivna biljka pročišćava vazduh i podstiče proizvodnju kiseonika. Nije zahtevna za negovanje. Ne treba joj mnogo svetla ni previše zalivanja.

Svekrvin jezik
Svekrvin jezik Foto: Shutterstock

12. Suv vazduh u prostoriji: Aloe vera
Ova jednogodišnja pustinjska biljka može da podnese suv vazduh. Zalivajte je jednom mesečno. Aloe vera voli svetlost pa je postavite blizini prozora.

Aloe vera
Aloe vera Foto: Shutterstock

13. U pregrejanoj prostoriji: Kaktus
Kaktusi vole suv vazduh i toplotu. Mesto iznad radijatora je idealno za mali kaktus. Tokom zime žive u stanju mirovanja i jednom mesečno ih je potrebno zaliti. Budući da su mnoge pustinje poznate po hladnim noćima, neke vrste pustinjskih biljaka možete odabrati za svoj prostor.

Kaktus
Kaktus Foto: Shutterstock

14. U pregrejanoj prostoriji: Voštani cvet (hoja)
Voštani cvet ima debele listove i ostavite da se zemlja osuši pre nego što ga ponovo zalijete.

Voštani cvet
Voštani cvet Foto: Shutterstock