Za šarenu zimsku terasu!
Ukrasni kelj zbog svojih boja – žute, ružičaste i ljubičaste – kao i čipkasih listova, pleni pažnju i predstavlja pravu atrakciju u bašti, okućnici ili na balkonu gde ga možete držati zasađenog u teglama.
Ukrasni kelj je i jestiv i možete ga pripremati kao i klasični kelj, ali nije tako ukusan, jer je dosta gorak. Zbog toga ga uglavnom, od kada se počeo uzgajati u Americi 80-ih godina prošlog veka, koristimo kao ukrasnu biljku, piše Living.hr.
Možete ga zasaditi u dvorištu ili ostaviti u teglama i ukrasiti njima balkon ili ulaz u kuću. Ne bojte se da će biti kratkog veka, ili da će ga uništiti niske temperature. Ukrasni kelj svoje prekrasne boje i dobija tek kada zahladi.
Ovo je njegovo vreme i trajaće postojano cele zime čak i onda kada se sve zaledi ili padne sneg. Možete ih presaditi u veće tegle i kombinovati s drugim jesenjim cvećem – pernecijama, vresom, lepom katom ili plodovima jeseni (dunjama, ukrasnim tikvicama) pa će vaš balkon oživeti bojama u tmurnim zimskim danima.
Naročito je atraktivan ako nabavite više tegli kelja pa ih poređajte jednu do druge ili ako ih u dvorištu zasadite u grupi. Poigrajte se s različitim vrstama ukrasnog kelja i dobićete pravu lisnatu simfoniju.
Ukrasni kelj može naći mesto i u vašoj vazi i dugo će potrajati, ali zbog neprijatnog mirisa koji širi menjajte vodu barem jednom dnevno.
***
BONUS VIDEO: Slatka keleraba
Pratite nas i na društvenim mrežama: