Sedam popularnih sobnih biljaka otrovnih za kućne ljubimce

Sobne biljke,
Sobne biljke, Foto: Max4e Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Gajenje sobnih biljaka postalo je izuzetno popularno u poslednjih godinu dana. Iako zelenilo u zatvorenom može živeti i poboljšati mentalno blagostanje, neke biljne vrste takođe mogu biti štetne za nas i naše kućne ljubimce.

S Guglovim pretraživanjima za “otrovne biljke za mačke” koje su u poslednjih nedelju  dana porasle za 50%, London Furniture Disposal pokušao je da otkrije koje su sobne biljke najštetnije i koliko su česte u našim domovima, piše Teklić.hr.

Jako otrovne sobne biljke

Zlatni puzavac – 355 000 pretraživanja mesečno

Zlatni puzavac, kako se često naziva, izuzetno je popularna sobna biljka zbog svojih atraktivnih listova i jednostavnosti nege. Izvrsna je sobna biljka za vaš dom. Poput spatifiluma i njega slobodno možete dodirnuti, ali je otrovan za kućne ljubimce kad se konzumira.

Zlatni puzavac
Zlatni puzavac, Foto: Photology1971 / Alamy / Alamy / Profimedia

Spatifilum– 326 000 pretraživanja mesečno

Spatifilum nema samo detoksikacijske osobine za dom, već je i lepa biljka za gledanje. Smatra se jednim od najpopularnijih cvetnih sobnih biljaka s tamnim lišćem i jednostavnim održavanjem, dobar je dodatak za proleće / leto vašem domu. Ali imajte na umu, otrovan je ako se konzumira.

Spatifilum–
Spatifilum, Foto: LESLEY G PARDOE / Sciencephoto / Profimedia

Kala – 166 000 pretraživanja mesečno

Iako se ova biljka obično uzgaja na otvorenom, sve je modernije s njom stilizovati unutrašnje prostore. Međutim, poput svojih porodičnih kolega, ovaj ljiljan šteti čoveku kad se unese zbog kristala kalcijumovog oksalata koji mogu uzrokovati oticanje i bol pri gutanju.

Kala
Kala, Foto: GWI/Trevor Sims / Garden world images / Profimedia

Umereno otrovno

Filodendron – 680 000 pretraživanja mesečno

Ova sobna biljka spektakularnog izgleda potiče iz južnoameričkih prašuma i sigurno zaslužuje svoje grčko ime ‘stablo koje voli’ zahvaljujući lišću u obliku srca. Ali pripazite jer je potencijalno štetan.

Filodendron
Filodendron, Foto: Tom Zuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Svekrvin jezik – 468 000 pretraživanja mesečno

Ova je biljka prvenstveno poznata po svojim dugim listovima poput mača i po tome što je sporo rastuća biljka, što je čini neverovatno jednostavnom u održavanju. Iako je svekrvin jezik možda među vodećim biljkama za koje NASA zna da su korisne zbog svojih svojstava pročišćavanja zraka, umereno je štetna za ljude i kućne ljubimce.

Svekrvin jeziok
Svekrvin jezik, Foto: Alena Kravchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Difenbahija – 217 000 pretraživanja mesečno

Nazvana glupim štapom ili Leopardovim ljiljanom, jedna je od najjednostavnijih sobnih biljaka u nezi, iako je jedna od najčešćih. Ovaj tropski grm ima prekrasne nijanse lišća, žute i bele što ga čini savršenom biljkom koja će ulepšati vaš dom.

Difenbahija
Difenbahija, Foto: GWI/Jenny Lilly / Garden world images / Profimedia

Singonij – 99.000 mesečnih pretraživanja

Vezan za biljku Filodendron, singonij je relativno jednostavan za negu. Grmolikog izgleda i srcolikih listova, ova je biljka blage toksičnosti.

Singonij
Singonij, Foto: Foto: Manfred Ruckszio / Panthermedia / Profimedia

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram