Trikovi iz kuhinje za skidanje fleka – od vina do žvake

Dom i dizajn 19. maj 202022:39 > 11. maj 2021 14:55
trikovi za skidanje fleka
Foto: Joe Belanger / Alamy / Profimedia

Karmin na novoj bluzi, žvaka na tepihu, vino na stolnjaku - prava su noćna mora jer ih je skoro nemoguće očistiti. Srećom, postoje brojni trikovi koji mogu spasti ono što se čini uništenim, a sve što vam treba za ovaj poduhvat imate u kuhinji.

Ulje

Skidanje fleka od ulja i uopšte skidanje masnih fleka uvek treba početi tako što ćete čistim ubrusom ili salvetom pokupiti višak masnoće. Postoji nekoliko kućnih sredstava i lakih postupaka koji mogu da reše ovaj problem.

  • Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom – fleku pospite većom količinom sode i ostavite na sat vremena. Soda će upiti masnoću, a to ćete videti jer će prah potamniti. Oštrijim plastičnim predmetom poput špatule za kolače ili plastičnom karticom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i operite u mašini za veš na najvećoj temperaturi za konkretnu tkaninu. Za uklanjanje masnih mrlja sa većih površina treba da ponoviti postupak sa sodom bikarbonom ili kako vidite da nije upijena sva masnoća.
  • Talk –  odlična prva pomoć, jedno od najboljih rešenja za skidanje fleka od ulja. Isflekano mesto izdašno pospite talkom i ostavite da odstoji dok ne upije svu masnoću. Mekom četkom za odeću iščetkajte talk i fleka će nestati.
  • Brašno, kukuruzni skrob ili gustin – superupijajuća sredstva za uklanjanje masnih fleka koja ćete lagano iščetkati sa odeće nakon što pospete masnu mrlju.
  • Deterdžent za sudove – razredite ga vodom u odnosu 3:1, pa mekim sunđerom nanesite na fleku dok ne zapeni. Ukoliko tkanina nije osetljiva, istrljajte četkicom za zube. Isperite toplom vodom sa sirćetom i uspešno ste uklonili masnoću. Operite posle ovoga u veš-mašini na većim temperaturama.

Vino

Najefikasniji način za uklanjanje fleka od crnog vina je da po mrlji odmah polijete belo vino. Tako se fleka u potpunosti neutrališe i nestaje.

Kisela voda ima isti učinak kada se poliva po naličju tkanine i upija višak tečnosti ubrusom.

U rastvorenu sodu bikarbonu možete potopiti uflekan komad odeće i ona će takođe izvući vino.

Nanesite penu za brijanje preko isflekanog mesta, sperite je mlazom tople vode i problem će biti rešen.

Skidanje fleka od belog vina deluje kao manja muka, ali nije zanemarljiva. Kiselom vodom tretirajte mrlju, ukoliko je upornija pospite obilno solju, a na kraju možete istrljati i kriškom limuna.

Kafa

Najbolje sredstvo za skidanje fleka od kafe je ono koje najbrže možete da primenite. Ne trljajte proliveno mesto da ne biste još više proširili mrlju i utrljali je dublje, tada je veoma teško skinuti je.

Efikasna sredstva za uklanjanje fleka od kafe su:

• Glicerin pomešan sa žumancetom –  nanesite četkicom ravnomerno po uprljanoj površini, neka odstoji, pa isperite mlakom vodom.

• Deterdžent za sudove, voda i so – rastvorite i četkajte dok fleka ne izbledi.

• Gazirana mineralna voda – efikasna je i za ovakve mrlje ako je pospete odmah, čim se kafa prosula. Mehurići će odstraniti nečistoću.

Za skidanje fleka od nes kafe možete upotrebiti hladno mleko koje ćete naneti i potom oprati u sapunici dok fleka ne izbledi.

Šminka

Karmin, maskara, kreme za samopotamnjivanje su prava noćna mora, ali nije nemoguće skinuti ih. Za skidanje fleka od karmina koristite najbolje sredstvo za skidanje fleka ovog tipa ­- lak za kosu. Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite potom u vodi i stavite na pranje. Najbolje sredstvo za skidanje fleka od pudera, bilo da je tečan, u prahu ili kameni, jeste pena za brijanje. Nanesite je preko mrlje, nežno utrljajte mekim sunđerom i isperite. Na isti način utrljajte malo deterdženta za sudove, dok u potpunosti ne otklonite mrlju.

Tepih – od žvake do blata

Koliko god pazili, često se desi da nešto prospemo na tepih, a na njega se neretko ulepi i žvaka. Pre nego što pristupite detaljnom čišćenju, pogledajte etiketu na tepihu i poštujte preporuke proizvođača. Ako je u pitanju vuneni tepih, veoma efikasna sredstva za skidanje fleka su soda bikarbona i sirće. Tepih prvo prebrišite rastvorenim sirćetom, potom pospite sodom bikarbonom i sačekajte da upije mrlju.

Masne mrlje možete odmah posuti talkom, gustinom ili brašnom, ostaviti da upije, iščetkati i usisati na kraju. Deterdžent za sudove i domaći sapun možete utrljati mekim sunđerom na fleku, praveći sapunicu.

Fleke od flomastera i hemijskih olovaka skidaju se odlično alkoholom, dok je skidanje žvake nešto drugačije. Bitno je delovati odmah, da se što manje vlakana zalepi. Ukoliko je žvaka već stvrdnuta, pokušajte da tupim nožem odstranite što više, do samog tepiha, ali pazite da ga pritom ne oštetite. Potom stavite kocku leda na ostatak žvake koji se lepi i sačekajte da se i on stvrdne, pa lagano izgrebite ili prosto skinite prstima. Postupak ponavljajte dok žvaka ne prestane da se lepi i potpuno ne izađe iz tepiha.

Još efikasniji način za ​skidanje fleka od žvakaće gume je uz pomoć pegle. Preko zalepljenog mesta stavite papir za pečenje i pređite peglom na najmanjoj jačini i žvaka će se zalepiti za papir.

Jedna od najčešćih fleka na tepihu je blato koje se unese na cipelama posle kiše. Za skidanje ovakvih fleka treba sačekati da se blato osuši. Potom ga četkom sastružite i temeljno usisajte.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram