Trikovi najboljih domaćica da cveće u vazi dugo traje

Dom i dizajn 24. maj 202023:50 > 11. maj 2021 14:55
Cveće u vazi
Foto: Konstantin Malkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Malo šta može da ulepša dan kao buket svežeg cveća. Ako želite da dragoj osobi izmamite osmeh ili pak da sebi popravite raspoloženje i umesete boje i mirise u dom, tu su vanvremenske ruže, čudesno poljsko cveće, otmene lale, efektni gerberi… A da vaš buket u vazi ne svene već posle dan-dva, poslužite se trikovima koji će mu produžiti vek.

Držite ga podalje od voća

Zrelo voće oko sebe ispušta gas etilen zbog kog cveće brže vene. Baš zbog toga vaš buket ne poživi ni dan kad ga držite na trpezarijskom stolu gde su obično i jabuke, kruške, banane… Zato ubuduće voćke držite što dalje od vaze sa svežim cvećem. Uz to, više će doći do izražaja ako samo ono bude krasilo sto u kuhinji.

Neka bude odvojeno od drugog cveća

Iako možda deluje neobično, pojedine vrste cveća se ne slažu međusobno, pa tako narcise i lale ne treba spajati, pre svega jer narcisi luče sokove koji su otrovni za drugo cveće. I ne dajte se zbuniti – ako ste u cvećari dobili buket u kom ima i narcisa i lala, moguće je da su biljke prethodno modifikovane da bi tako opstale.

Sklonite ga sa direktnog sunca

Jasno je da biljkama treba svetlosti, vlage i toplote da bi bujale i cvetale. Ipak, sa sveže ubranim cvećem je nešto drugačije. Njega je najbolje ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti kako se ne bi suviše grejalo i vlažilo. U suprotnom će brže venuti.

Pripremite ga za vazu

View this post on Instagram

#boquetofflowers #prettyinpink

A post shared by Theresa Hardrick (@peonynpetal) on

Ako vam buket cveća kao iznenađenje stigne dok ste na poslu, najverovatnije ćete ga dobiti u vlažnom papiru ili sunđeru. Dok ne stignete kući, vodite računa da taj papir u koji su umotane stabljike ostane mokar. A pre nego što ga stavite u vazu, sklonite svu dekoraciju i lagano makazama odsecite trule grančice, ako ih ima.

Dajte mu prostora

Interesantan buket će ulepšati svaki kutak vašeg stana, ali neće biti fino za oko ako cveće stavite u premalu vazu. Gledajte da mu ne bude tesno i dajte mu prostora da diše, a ono će vam se lepotom i mirisom višestruko odužiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram